Færøerne har alternativ corona-strategi: Turi er i hotelkarantæne

Modsat Danmark tester Færøerne også dem med milde symptomer på coronavirus.

Turi Teitsdóttir og hendes lille søn ved Færøernes nationaldag sidste sommer. (Foto: PRIVAT)

Turi Teitsdóttir er indlogeret på hotellet Rúnarlon i Thorshavn med smuk udsigt over byen.

Hun er nemlig en af de 92 coronasmittede på Færøerne. Et højt tal i et område med omkring 50.000 indbyggere.

På Færøerne holder de fast i den såkaldte inddæmningsstrategi, som Danmark skrottede i sidste uge til fordel for en afbødningsstrategi. Det skriver Berlingske.

Det betyder, at da Turi Teitsdóttir i begyndelsen af denne uge fik at vide, at hun var coronasmittet, skulle hun kontakte alle, hun havde været sammen med.

- Efterfølgende pakkede jeg en taske, gav min søn et knus og tog på hotel, hvor jeg skal være uden min familie i to uger. Det er lidt mærkeligt, siger hun i P1 Morgen.

Sammen med en håndfuld andre coronasmittede skal Turi Teitsdóttir opholde sig på hotellet Rúnarlon og er underlagt strikse regler.

- Vi får tre måltider om dagen og en gåtur alene uden for på 20 minutter. Det er skemalagt, hvornår vi kan komme ud, så vi ikke er i kontakt med andre mennesker, siger Turi Teitsdóttir, som kun har milde symptomer og efter omstændighederne har det godt.

Turi Teitsdóttirs søn og kæreste er i to ugers karantæne derhjemme, fordi de har været i kontakt med hende. Hendes kæreste er ikke blevet testet, fordi han ingen symptomer har. Hendes søn er blevet testet, fordi han hostede lidt. Men hans test var negativ.

Tester fortsat mange

I modsætning til Danmark tester Færøerne fortsat mange borgere for coronavirus. Færøernes sundhedsvæsen tilbyder i Torshavn en drive-in-test til borgere, der har symptomer.

I alt er 1.942 personer på Færøerne blevet testet ud af en befolkning på omkring 50.000. I Danmark er 11.657 testet, og i den nuværende strategi bliver kun personer med alvorlige symptomer testet.

Ifølge Rolant Waag Dam, som er journalist og redaktør på mediet Kringvarp Føroya, valgte Færøerne tidligt at isolere coronasmittede på hoteller.

- Hvis du kommer på et hotel, er der stor sandsynlighed for, at du ikke møder andre mennesker. Især i disse dage, hvor turismen er lukket ned, siger han til P1 Morgen.

Rolant Waag Dam tilføjer, at Færøerne – ligesom Danmark – er mere eller mindre lukket ned:

- Når jeg færdes i Thorshavn, er der stort set ingen mennesker. Gaderne er fuldstændig tomme. Folk går ture eller opholder sig i deres haver og leger med deres børn.

'Forsigtigt optimistiske'

Og trods en anderledes strategi end i Danmark, er den færøske lagmand, Bárður Nielsen, optimistisk.

Den færøske lagmand, Bárður Nielsen. (Foto: Oscar Scott Carl © Scanpix)

På et pressemøde tidligere på ugen sagde han således:

- Med de nyeste tal vi har fået fra de seneste tre døgn, har vi grund til at være forsigtigt optimistiske. I øjeblikket har vi styr på spredningen.

Fra hotelkarantænen i Thorshavn er Turi Teitsdóttir da også selv forsigtig optimist:

- Det er et fint hotel. Så hvis jeg skal vende situationen til noget godt, føles det lidt som om, jeg er kommer på ferie i to uger. Jeg føler mig privilegeret, fordi jeg må gå ud, særligt når det ligger midt ude i fjeldet i naturen, siger hun.

Turi Teitsdóttir er dog ikke klar over, præcis hvor længe hun skal være i karantæne på hotellet.

Ifølge de færøske myndigheder skal coronasmittede dog fortsat være i karantæne i 14 dage.

Myndighedernes beslutning om at "lukke Danmark ned" sker i et forsøg på at holde antallet af patienter, der er syge samtidig, nede:

FacebookTwitter