Færøerne klar til homovielser - og så ikke alligevel

Selv om det er blevet lettere at leve som homoseksuel på Færøerne, bliver lov ikke stemt hjem denne gang.

Homoseksuelle på Færøerne bliver ikke mødt af samme modvilje som for bare 5-6 år siden. Men et lille kristent parti ser ud til at blokere ny lov om homovielser. (© Mads Petter Kühnel)

Indenfor de næste tre uger skal det færøske lagting stemme om et lovforslag, som skal gøre det muligt for homoseksuelle at blive viet på de grønne øer.

Og selv om færingerne er blevet langt mere positivt stemt over for homoseksuelle de seneste år, har den borgerlige koalition, og dermed flertallet, meddelt, at den vil stemme imod.

Større tolerance blandt færinger

Det er 25 år siden, det første homoseksuelle par blev borgerligt viet i Danmark, men Færøerne fulgte ikke i Danmarks frisindede fodspor.

En Gallup-undersøgelse sidste år viste imidlertid, at 68 procent af den færøske befolkning gerne så, at det blev muligt for homoseksuelle at blive borgerligt viet på rådhuset i Tórshavn.

Alligevel ser det ikke ud til, at den borgerlige koalition vil lade oppositionens forslag blive stemt hjem i denne omgang.

Lagmand går mod tidligere udmelding

Lagmand Kaj Leo Holm Johannesen har nemlig meddelt, at regeringen vil stemme imod, hvilket har overrasket mange, da han flere gange har sagt, at han støtter borgerlige homovielser.

Kaj Leo Holm Johannesen begrunder det med, at regeringen normalt stemmer imod lovforslag fra oppositionen.

Men Rigmor Dam, der er medlem af Lagtinget og har været med at til at udarbejde lovforslaget, mener ikke, det er rigtigt og siger, at hans udmelding vidner om et umodent demokrati.

- Det er en tragedie for den demokratiske proces, at lagmanden melder ud, at regeringen vil stemme imod, allerede før vi har haft en diskussion om det i Lagtinget. Vi ved, at mange i den borgerlige koalition ville stemme ja, hvis de fik muligheden, siger Rigmor Dam til Feature på P1.

Medlemmer normalt fritstillet i etiske spørgsmål

Når det ikke bliver muligt for politikere i den borgerlige koalition at stemme ja, så er det fordi regeringen ikke denne gang har fritstillet sine medlemmer, sådan som det ellers er kotyme ved etiske spørgsmål.

- Vi har en tradition her på Færøerne for, at medlemmerne i Lagtinget bliver stillet frit fra deres partiers holdninger i etiske og religiøse spørgsmål. Hvis man tæller efter i Lagtinget er der en meget stor sandsynlighed for, at et flertal ville stemme ja til forslaget, siger Rigmor Dam.

- Men nu får de ikke engang muligheden for at stemme efter egen overbevisning, siger hun.

Opbakning i det færøske samfund

Bestyrelsesmedlem i LGBT Færøerne Sonja Jógvansdóttir har de seneste år arbejdet hårdt for, at færingerne skulle åbne op over for deres homoseksuelle landsfæller.

Et af de største mål var, at få lovgivningen om homovielser igennem. Hun er blev derfor meget overrasket over lagmandens udmelding.

- Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor lagmanden tvinger den borgerlige koalition til at stemme nej. Jeg synes, det er underligt, når vi ved, at lagmanden støtter borgerlige homovielser, og jeg mener bestemt, at de undervurderer folket og den stemning, som er i samfundet, siger hun til Feature på P1.

Stærkt kristent parti sidder med afgørende mandater

Det lille kristne parti Miðflokkurin er repræsenteret ved to medlemmer i Lagtinget - de to mandater, der holder hånden under regeringen.

Formand for partiet, Janis Av Rana, læser bibelen bogstaveligt, og har flere gange vakt opsigt med udtalelser om homoseksuelle. Blandt andet mener han, at homoseksuelle bør modtage behandling for deres "afvigende seksualitet".

Både Rigmor Dam og Sonja Jógvansdóttir er overbevist om, at partiet har nedlagt veto i koalitionen af frygt for at lovforslaget vil blive stemt hjem.

- Så længe Miðflokkurin sidder i koalitionen bliver lovforslaget højst sandsynligvis ikke stemt hjem. Det er ærgerligt, at en stærkt kristen minoritet skal påvirke så vigtig en beslutning, men jeg er overbevist om, at loven bliver stemt hjem, hvis vi får en ny regering efter næste valg, siger Rigmor Dam.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra lagmanden.

Facebook
Twitter