Færøerne vil lægge sag an mod EU i fiskestrid

EUs fiskesanktioner mod Færøerne skal afprøves i WTO, siger Færøernes fiskeriminister.

EUs fiskesanktioner mod Færøerne skal afprøves i WTO, siger Færøernes fiskeriminister. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Færøske fiskere afvises i havne i EU-lande på grund af en verserende fiskekrig. Danmark har dog givet Færøerne fuldmagt til at lægge sag an mod EU ved Verdenshandelsorganisationen, WTO, for at tjekke sanktionernes lovlighed.

Og den fuldmagt har færingerne tænk sig at bruge, oplyser den færøske fiskeriminister, Jacob Vestergaard ifølge Politiken.

Hævede kvoter

- Vi har tænkt os at bruge fuldmagten i løbet af den kommende uge. Det er noget, vi har forberedt os på i længere tid, og nu kan vi altså gøre det, siger Jacob Vestergaard til Politiken.

Fiskekrigen skåret ind til benet handler om, at Færøerne har valgt at hæve deres kvoter på makrel og sild i modstrid med aftalerne med de andre kystlande ud til det nordatlantiske hav.

Det har fået EU til at indføre sanktioner mod Færøerne, som har varet i godt en måned. Sanktionerne betyder, at EU-lande ikke må importer færøske fiskeprodukter.

Det seneste stykke tid, har de færøske fiskere derfor solgt deres fisk til Rusland, Asien og Afrika frem for de vante naboer, oplyser den færøske fiskeriminister.

Danmark og fiskestriden

Færingerne havde regnet med den danske fuldmagt, men Jacob Vestergaard erkender, at fiskesagen sætter Danmark i mærkelig situation.

- Det er en meget mærkelig situation, at Danmark, der er en del af EU, nu giver mulighed for, at vi kan indlede en sag mod EU, siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere understreget, at Danmark er forpligtet til at opretholde EU-sanktioner mod de færøske fiskere trods Rigsfællesskab.

/ritzau/