Færre asylansøgere bliver sigtet trods eksploderende antal

Selv om antallet af asylansøgere er vokset de senere år, er sigtelserne mod dem faldet, viser aktindsigt.

Faldet er sket samtidig med, at antallet af asylansøgere er mere end fordoblet. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Antallet af sigtelser mod flygtninge og migranter er faldet. Og det samtidig med, at antallet af asylansøgere i Danmark er eksploderet.

Det viser tal fra Rigspolitiet, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Omkring hver syvende asylansøger blev i 2013 sigtet for en forbrydelse, til sammenligning var det i løbet af de første 11 måneder af 2015 tilfældet for cirka hver tyvende asylansøger.

Og det er en god nyhed, mener man hos Hos Røde Kors, der driver landets asylcentre sammen med kommunerne.

- Det er meget, meget positivt. Det bekræfter også den melding, som vi får fra de lokale politikredse: At kriminaliteten ikke stiger i forbindelse med etablering af asylcentre, siger asylchef Anne la Cour til Berlingske.

Selve aktindsigten viser, at 1049 asylansøgere i 2013 blev sigtet for at overtræde straffeloven. Tallet faldt i 2014 til 813 og steg derefter en anelse sidste år til 856.

Én person kan sagtens være sigtet for flere forbrydelser, men det samlede antal sigtelser mod asylansøgere er faldet uafbrudt i perioden, fra 2467 i 2013 til 1896 i 2015.

Faldet er sket samtidig med, at antallet af asylansøgere er mere end fordoblet fra 7557 personer i 2013 til 18.492 personer per 30. november 2015.

Rigspolitiet kan ikke forklare faldet i antallet af sigtelser mod asylansøgere.

- Vi har desværre ikke analyseret det her godt nok til, at vi kan sige noget om, hvorfor udviklingen er, som den er, lyder det i et skriftligt svar fra Rigspolitiets kommunikationssektion til Berlingske.