Færre begår selvmord

Den danske selvmordsrate er næsten halveret siden 1995 og er nu blandt de laveste i Norden.

Færre vælger at begå selvmord, og det betyder, at den danske selvmordsrate er blandt den laveste i Norden.

Stadig færre danskere vælger at tage deres eget liv, og sammenlignet med de andre nordiske lande har Danmark en af de laveste selvmordsrater, viser nye tal fra Nordisk Statistisk Årbog 2011.

Hvor selvmordsraten i 1995 lå på 41 per 100.000 indbyggere, viste de nyeste tal fra 2009, at 22 danskere ud af 100.000 selv gør en ende på deres liv.

Ligesom i resten af Norden står mændene bag langt hovedparten af selvmord, nemlig 17. Kun Norge kan fremvise en lavere selvmordsrate blandt mænd.

Flest over 65 år begår selvmord

Også for kvindernes vedkommende er det forholdsmæssige antal selvmord det næstlaveste i Norden. Kun Island har en lavere rate.

Siden 1995 er antallet af kvindelige selvmord i Danmark mere end halveret, samtidig med at selvmordsraten hos mænd er faldet med knap 40 procent.

Faldet har været størst blandt de ældre kvinder over 65 år. Men både for mænd og kvinder er det stadig i aldersgruppen fra 65 år og op, der sker flest selvmord.

Årbogen fortæller desuden, at danske mænd ikke længere kan forvente at leve kortest tid sammenlignet med de øvrige fire lande i Norden.

Kvindelig levealder i bund

Den ubehagelige bundskraberplads gik i 2010 til finnerne, der i gennemsnit blev 76,7 år gamle. Til sammenligning bliver danske mænd 77,1 år.

Til gengæld halter danske kvinder fortsat langt efter kvinderne med andre nordiske nationaliteter.

Med en forventet levealder på 81,2 år ligger Danmark absolut lavest i den statistik. Hele to år efter norske og finske kvinder, der er de næste på listen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter