Færre bliver indlagt på sygehuset med corona: 'Vi er næsten helt tilbage på normal drift på mandag'

Antallet af coronaindlæggelser er faldet med 75 procent siden starten af januar.

248 er i øjeblikket indlagt med coronavirus på de danske hospitaler. Heraf 51 på intensivafdelinger og 36 i respirator (arkivfoto). (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Gennem de seneste uger er antallet af coronasmittede, der bliver så syge, at de kræver en hospitalsseng, faldet.

248 er ifølge lørdagens tal fra Statens Serum Institut indlagt med covid-19 efter et fald på 16 indlæggelser det seneste døgn.

Det er det laveste tal siden 4. januar, hvor antallet af coronaindlagte toppede med 964 - altså knap fire gange så mange.

På flere af landets sygehuse betyder de lave indlæggelsestal, at man nu nærmer sig normal drift og kan tage sig af de behandlinger og operationer, der tidligere har været udskudt.

- Vi er næsten helt tilbage på normal drift på mandag. Der er ikke så mange indlagte på nuværende tidspunkt, og i fredags var det første gang i flere måneder, at vi ikke fik en ny covid-patient, siger professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital Nina Weis.

De lave indlæggelsestal betyder, at de personalegrupper, der er blevet indkaldt og omskolet til at tage sig af coronapationer, nu kan vende tilbage til deres normale arbejde.

- Vi har fået hjælp af sygeplejersker fra en række andre afdelinger, fordi omfanget af alvorlig sygdom og død har været massivt.

- Nu er de så kommet tilbage til deres egne afdelinger, så de kan tage sig af de kroniske syge, hvis behandling er blevet omjusteret eller udskudt, siger Nina Weis.

Personale skal holde sig parat

I Region Nordjylland er der i øjeblikket omkring 25 coronaindlagte - eller godt 10 procent af de indlagte på tværs af landet.

Det betyder, at beredskabsniveauet nu er nede på 2 efter at have været på 5 i starten af året, fortæller professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling ved Aalborg Universitetshospital Henrik Nielsen.

- Med den store pensel kan man sige, at vi nærmer os normalt drift igen, når der er ikke er flere indlagte.

Helt konkret betyder det, at der nu igen er tid til at tage sig af patienter med kroniske lidelser som diabetes og lungesygdommen KOL.

- Vi har ikke brug for at udskyde eller aflyse behandlinger i øjeblikket. Det er heldigvis i fuld drift. Men det var det ikke i januar. Der måtte man skubbe de besøg til kontrol i ambulatorierne, som kunne vente, med en måned eller to. Eller vente med planlagte operationer, som skal hjælpe på gener og smerter.

Hvis smitten stiger og sender flere alvorligt syge coronaramte på hopitalet, så er man klar til at hæve beredskabsniveauet og sadle om hurtigt, fortæller Henrik Nielsen.

- Det er en ret detaljeret og fintmasket beredskabsplan, der flytter kapaciteten opad eller nedad, så man hele tiden har det nødvendige personale til rådighed for opgaven, men ikke for meget, hvis behovet ikke er der.

Fleksibiliteten har dog trukket veksler på de ansatte, som nu har været i beredskab i et år.

- Det er en vedvarende mental belastning. Vi må sige til personalet, at de skal holde sig parate til at træde til igen med kort varsel. Så man ved stadig ikke, om man kan holde ferie i uge 12 eller være sammen med familien i påsken.

Smittetal bekymrer professor

Selvom situationen på sygehusene nu minder mere om hverdagen før coronapandemien, så kan billedet hurtigt vende igen.

Professor og overlæge Nina Weis er ikke beroliget af de daglige smittetal, selvom de ligger i den lave ende.

- Vi glæder os over, at antallet af indlagte er faldet. Men jeg synes ikke, smittetallene er faldet, sådan som vi kunne tænke os. De ligger på 400 til 500 hver eneste dag.

- Og vi skal huske på, at det er, mens alt er lukket ned.

Nina Weis påpeger, at der stadig er stort potentiale for, at coronasmitten kan brede sig, selvom vi er et år inde i pandemien.

- Hvis omkring 250.000 har været diagnosticeret med corona, så er der måske 250.000, der ikke har fået den stillet, men som har været smittet. Og hvis vi har vaccineret 250.000, så er vi oppe på 750.000.

- Dermed er der stadig fire millioner, som hverken haft corona eller er blevet vaccineret, og som kan blive smittet eller smitte andre. Så jeg synes, der er grund til at være varsom i forhold til at genåbne samfundet.

I denne uge er Kolding strøget op på førstepladsen over kommuner med flest smittede per indbygger efter 250 nye tilfælde.

Til DR Nyheder oplyser Kolding Sygehus, at man for en uge siden havde seks coronaindlagte, som nu er steget til 13.

Det har ikke været muligt at få et interview med den ansvarlige overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Kolding Sygehus på grund af ferie, men sygehuset oplyser, at man er klar til at op- og nedjustere antallet af sengepladser i forhold til behovet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter