Færre melder om træthed og kvalme efter hpv-vaccine

Lægemiddelstyrelsen modtog 307 indberetninger om bivirkninger ved hpv-vaccinen sidste år.

Færre indberetter bivirkninger ved hpv-vaccinen. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Der er indberettet langt færre bivirkninger ved hpv-vaccinen i 2016 end året før.

Det viser nye tal fra Lægemiddelstyrelsen.

I 2016 indberettede læger og borgere 307 bivirkninger ved vaccinen, der primært skal forebygge kræft i livmoderhalsen hos kvinder.

I 2015 lå det tal på 822 - det højeste antal indberettede bivirkninger, siden vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009.

Både i 2015 og 2016 blev der solgt lige over 50.000 doser vaccine.

De indberettede symptomer handler primært om træthed, svimmelhed og kvalme. Også smerter i muskler og led optræder blandt de indberettede bivirkninger. Det samme gør hjertebanken og koncentrationsbesvær.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er det ikke alle indberettede bivirkninger, der betegnes som alvorlige.

Styrelsen skriver, at de fleste indberettede bivirkninger vedrører piger, der blev vaccineret i 2012 og 2013. I de to år blev der solgt over 800.000 doser med vaccine - altså langt flere end i år og sidste år.

Det er formentlig historier om vaccinens mulige bivirkninger, der har fået forældre til at vælge vaccinen fra, og det har fået bekymrede panderynker frem hos flere sundhedspersoner.

I sidste måned opfordrede Danske Regioner til at sende brev ud til forældre for at øge tilslutningen til vaccinen.

- Brevet skal fortælle dem, at det er en rigtig god idé at blive vaccineret, og opfordre til at komme forbi deres praktiserende læge og tage en snak om det, for det er altså rigtig vigtigt, lød det fra Ulla Astman (S) fra Danske Regioner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk