Færre pædagoger tager sig af børnene i institutioner

55 af de ansatte i landets vuggestuer har en pædagoguddannelse, og det bekymrer BUPL.

Især i vuggestuer er der ansat få uddannede pædagoger. 55 procent af de ansatte har en pædagoguddannelse, viser tal fra Danmarks Statistik (arkivfoto). (Foto: KASPAR WENSTRUP © Scanpix)

Kun lidt over halvdelen af pædagogerne i landets vuggestuer og børnehaver har en uddannelse, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det har ellers været et krav, at de ansatte ikke bare passer børn, men arbejder systematisk med børnenes udvikling - siden de første læreplaner for daginstitutioner kom i 2004.

Ifølge Kristeligt Dagblad er andelen af uddannet personale i institutionerne siden da faldet, viser tallene.

Formand for BUPL, Elisa Bergman,kalder det paradoksalt, at der bliver stadig færre uddannede pædagoger til at løse de stadig mere komplekse arbejds-opgaver.

Hun tilføjer, at hvis forventningerne - eksempelvis om at inkludere børn fra udsatte familier - skal indfries, er det ikke nok, at den ansatte er kommet ind lige fra gaden.

Mens 59 procent af de ansatte i børnehaver har en pædagoguddannelse fra en professionshøjskole, er andelen i vuggestuer kun 55 procent.

De øvrige ansatte har enten den kortere uddannelse PAU (pædagogisk assistent), men langt hovedparten er blevet ansat i institutionen uden en teoretisk uddannelse.

Elisa Bergmann undrer sig over, at dette gælder særligt mange vuggestueansatte i lyset af, at forskere igen og igen har betonet, hvor afgørende det er, at der arbejdes med børnenes udvikling lige fra nulårsalderen.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter