Færre skal forsørge flere i Region Sjælland

Arbejdsstyrken i Region Sjælland er nu mindre, end den gruppe, der er uden for arbejdsstyrken.

For hver gang fem ældre trækker sig tilbage i Region Sjælland, kommer der kun fire unge ind på arbejdsmarkedet. Og det kan bremse væksten - og dermed velfærden i regionen. (© Colourbox)

Arbejdsstyrken i Region Sjælland er nu mindre, end den gruppe, der er uden for arbejdsstyrken. Det viser en rapport som Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland har lavet i samarbejde med de to regioner.

For hver gang fem ældre trækker sig tilbage, kommer der kun fire unge ind på arbejdsmarkedet. Og det kan bremse væksten - og dermed velfærden i regionen, forklarer direktør i Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland, Jan Hendeliowitz.

- Vi kommer under pres, og det er noget vi skal forholde os til her og nu, siger han.

Alternativet er drastisk

Den skæve udvikling rammer de kommende år resten af landet, og det er korrekt, at der bør handles nu, understreger vismand og professor i økonomi Claus Thustrup Kreiner.

- Hvis man venter, bliver det meget meget drastisk, men hårde beskæringer og skattestigninger. Det er med at gøre det nu, så det ikke kommer til at gøre SÅ ondt, siger han.

Og der er kun tre veje at gå for at sikre at Danmarks budget hænger sammen frem over, fastslår vismanden.

- Man kan hæve skatterne, skære i de offentlige udgifter eller få beskæftigelsen op.

Boligskat er en hellig ko

Og en af hellige køer, man nu bør tage fat på er skattestoppet for boligejerne, lyder det fra Det Økonomiske Råd.

Skattestoppet fra 2002 betyder, at ejendomsværdiskatten ikke ændrer sig. For en boligejer med et hus til 2 millioner betyder det næste år en indirekte skattelettelse på 500 kroner.

Små beløb for den enkelte, men mange penge på den lange bane.

- Det er for mig et paradoks, at man giver de her skattelettelser år efter år efter år. Vi bør som minimum få stoppet den her udhulning af skatterne, siger vismand Claus Thustrup Kreiner.

Der skal handles nu

Fjernes skatten allerede næste år, vil den give 15 milliarder til de offentlige finanser i 2040, hvor vismændende venter et underskud på 90 milliarder i nutidens penge. Venter man derimod til 2021 skrumper ”besparelsen” til 2 milliarder.

Og nu skal boligejerne ikke frygte, at de skal gå fra hus og hjem, understreger den økonomiske vismand.

- Alle, der har købt hus er jo indstillet på den skat de skal betale nu, og den vil være uændret.

Du kan se meget mere om sagen her i TV Avisen kl. 21 i aften.