Færre skal have bypass-operationer

Vi lever sundere, ryger mindre og medicinen er blevet bedre. Derfor falder antallet af danskere, der har behov for bypass-operationer. Hjertecentrene "mangler" ligefrem patienter.

Der er kapacitet til flere hjerteoperationer, end der er behov for, på de danske hjertecentre nu. (© colourbox)

Fra 2007 til 2008 faldt antallet af bypassoperationer, altså operationer i kranspulsårerne omkring hjertet, med 15 procent. Der findes ikke tal for i år, men ifølge ledende overlæge Lars Ilkjær fra Hjerte-lunge-karkirurgisk afdeling på Skejby Sygehus, vil kurven fortsætte med at falde.

- Det er svært at sige, hvad den præcise årsag er, men meget tyder på, at den forebyggende indsats er begyndt at slå igennem. Færre ryger, og flere tager kolesterolsænkende medicin, siger Lars Ilkjær til Dagens Medicin.

Kolesterolsænkende medicin

Lægelig direktør Jannik Hilsted fra Rigshospitalets Hjerte Center siger til Radioavisen, at der er sket så meget på både forebyggelsessiden og behandlingssiden, at færre får hjertesygdomme og dermed er der også færre, der skal opereres.

Når det gælder medicinen, er det specielt de kolesterolsænkende lægemidler, der gør en forskel, siger han.

"Mangler" patienter

Det markante fald i antallet af patienter, der har behov for bypassoperationer gør, at de fem hjertecentrer i Danmark faktisk "mangler" patienter.

På Skejby Sygehus' hjerte-lunge-karkirurgiske afdeling er der kapacitet til at foretage 27 operationer om ugen, men for tiden foretager kirurgerne kun 20.

- På længere sigt er det et problem, hvis vi som universitetshospital med pligt til at forske og uddanne nye kirurger ikke kan opretholde en vis volumen, siger Lars Ilkjær fra Skejby Sygehus.

Ventetid på fem dage

På hjerte-lungekirurgisk afdeling på Aalborg Sygehus har der været ledige operationsstuer siden august. I dag er ventetiden på en bypassoperation højst fem dage. Det skyldes dels et fald i antallet af bypasspatienter, dels øget aktivitet hos kardiologerne, som behandler flere patienter med ballonudvidelser og stents, skriver Dagens Medicin.

Ledende overlæge Jan Jesper Andreasen har tilbudt de øvrige regioner at henvise patienter til Aalborg Sygehus, men alle har meldt tilbage, at de klarer ventetiden fint selv.

Også på Rigshospitalet lyder beskeden, at der er rigelig med kapacitet. For fire uger siden klagede privathospitalerne i Dagens Medicin ellers over, at Region Hovedstaden ikke vil henvise hjertepatienter på venteliste til privathospitaler, men ifølge konstitueret direktør på Hjertecenteret, Marianne Tewes, er det et fåtal af patienter, som venter mere end en uge på komplicerede operationer.

Selv om Rigshospitalet har officielle aftaler om at henvise patienter til Odense Universitets Hospital eller Varde, hvis de ikke kan tilbyde en hurtig operation, er det ikke sket siden begyndelsen af året.

Ikke behov for så mange hjertecentre

Ledende overlæge Lars Ilkjær mener ikke, at der er behov for de fire centre, som i dag udfører hjertekirurgi vest for Storebælt, fordi behandlingen risikerer at blive spredt for meget ud.

Beslutningen ligger i hænderne på Sundhedsstyrelsen, som inden for en måneds tid barsler med en beslutning om specialeplanlægning. Et eller to centre kommer sandsynligvis til at lukke, og søgelyset retter sig specielt mod Hjertecenter Varde, som er det eneste privathospital, der har lov til at operere. Et andet sygehus i fare for at miste hjertekirurgien er Aalborg Sygehus, skriver Dagens Medicin.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk