Færre søger til velfærdsuddannelser: 'Det er virkelig en krise'

Der kommer til at være brug for sygeplejersker, lærere og pædagoger i fremtiden. Alligevel er antallet af optagne ikke steget. Det er problematisk, vurderer ekspert.

Antallet af nye ansøgere til velfærdsuddannelser er stort set stagneret de seneste år. Antallet af ansøgere er faldet. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix Denmark)

- Det er virkelig en krise og noget, som kan ramme os allesammen, hvis ikke man finder en eller anden form for løsning på det.

Sådan siger uddannelsesredaktør på Politiken Jacob Fuglsang om den udvikling, der er sket med antallet af ansøgere til velfærdsuddannelser i Danmark.

Meldingen kommer, fordi der i nat bliver givet besked til de 93.388 spændte studieansøgere, der har søgt ind på en videregående uddannelse.

Men antallet af personer, der nu vil kunne se frem til at blive sygeplejerske, pædagog eller lærer, er altså ikke steget de seneste år.

For selvom sygeplejerske er den næstmest søgte uddannelse, så er antallet af ansøgere faldet de seneste år. Det samme billede gælder for lærer og pædagog.

Jacob Fuglsang er uddannelsesredaktør ved Politiken. Han vurderer, at det kan blive et stort problem i fremtiden, at antallet af optagne på velfærdsuddannelserne ikke er steget. (© (c) DR)

- Ser man på søgningen til uddannelserne, så er den faldet over hele linjen. Ser man på optaget, så er det stagneret. Det ligger mere eller mindre, hvor det har ligget i mange år, fortæller Jacob Fuglsang.

Christiansborg drømmer om flere velfærdsuddannede

I Folketinget er der et ønske om, at mængden af arbejdskraft på netop velfærdsområderne øges. Det skyldes blandt andet, at der kommer flere børn og flere ældre, der får brug for både dagpleje og sygepleje.

- Håbet fra politisk side er langt flere! For der er brug for så mange, som der er. Der er allerede nu mangel på uddannede lærere, der er allerede meget stor mangel på pædagoger derude, siger Jacob Fuglsang.

Og det, at antallet af ansøgere falder år efter år, er det, der skaber problemer i fremtiden, siger Jacob Fuglsang. Også selvom lærer, sygeplejerske, pædagog og socialrådgiver alle er på top-20 over de mest søgte uddannelser.

- Det er rigtigt, at det er kæmpe uddannelser, men det er også uddannelser, der er et enormt behov for i samfundet. Både fordi der er nogen, der skal pensioneres, men også fordi vi allerede nu mangler arbejdskraft på flere af områderne.

Samme udvikling noterer uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen sig.

- Det modsvarer desværre ikke de store ambitioner, regeringen har på velfærdssamfundets vegne, siger hun og uddyber

- Det vil sige, at når vi foreksempel gerne ser flere pædagoger til vores mindste børn i daginstitutionerne, så har vi også brug for at uddanne nogen flere. Derfor havde jeg da gerne set, at vi i stedet for at optage 4.800 nye studerende påpædagoger var kommet endnu højere op.

Flere bliver klogere

Men der er også godt nyt at hente i tallene for ansøgninger og antallet af optagede, vurderer Jacob Fuglsang.

- For det første er det altid glædeligt for en uddannelsesredaktør, at så mange søger og så mange kommer ind.

67.425 vil nemlig i nat få besked om, at de er kommet ind på en videregående uddannelse. I alt har 93.388 søgt ind.

Og det er det næsthøjeste antal optagne nogensinde. Kun overgået af tallet fra sidste år, hvor 69.529 fik den glædelige nyhed.

- Så bliver vi jo klogere allesammen, påpeger Jacob Fuglsang med henvisning til, at så mange tusinder nu kan sætte sig på skolebænken for at lære nyt.

Lige så positiv er han over, at IT-området har formået at rekruttere kvinder til deres

uddannelser:

- Selvom der er en tilbagegang på IT-området, som bekymrer rigtig mange, ikke mindst i erhvervsorganisationer, så er det faktisk lykkedes at få flere kvinder til at søge ind på de uddannelser og ligesom skære igennem hørmen af pizzabakker og colaer ude i IT-sektoren.

Og det er godt for en sektor, der ellers ligesom velfærdssektoren er i stor risiko for manglende arbejdskraft i fremtiden:

- Det er der jo perspektiv i, fordi det på længere sigt kan afhjælpe en mangel, der faktisk er i samfundet, slutter Jacob Fuglsang.

Facebook
Twitter