Færre unge med indvandrerbaggrund er kriminelle

Lige nu er der en række sager, hvor unge med indvandrerbaggrund skyder på hinanden. Men faktisk falder kriminaliteten i København i netop den gruppe - især fordi flere af de unge er kommet i arbejde.

Tal fra København viser, flere unge med indvandrerbaggrund kommer i arbejde, og det betyder mindre kriminalitet. (© DR)

I disse dage hører vi hver dag om skyderier, men kriminaliteten i Danmark er faktisk lige nu den laveste siden 1983.

I København er antallet af alvorlige forbrydelser, der er begået af unge med indvandrerbaggrund, faldet med over 20 procent, siger Lars Nikolaj Jensen, leder af Københavns Politis Kriminalpræventive afdeling.

København er det eneste sted i landet, hvor man opgør kriminalitet begået af etnisk danske unge og unge med indvandrerbaggrund.

- Der er færre sager, men de sager der er, er blevet grovere. En lille del af denne gruppe begår nogle gruelige forbrydelser, hvor de følelseskoldt laver det ene og det andet. Det skal der sættes hård ind over for, men det skal ikke gå ud over det store flertal, hvor det faktisk går ret godt, siger Lars Nikolaj Jensen, leder af Københavns Politis Kriminalpræventive afdeling.

- De er stolte af at få et fritidsjob, komme ud og arbejde i et firma og klare sig på lige fod med alle andre, siger han til Radioavisen.

Hang ud på gaden

I Københavns Politi kan man se, at job har en stor betydning for, om de unge ender i kriminalitet. De har haft stor succes med flere forebyggende projekter, hvor de unge er endt med at få et job.

De sidste fire år er der kommet markant flere indvandrere ud på arbejdsmarkedet. Fra 2003 til 2006 er der en stigning fra 45 til 49 procent - og man regner med, at det vil se endnu bedre ud i 2007

En af dem, der blev reddet af et job er Ahmed Abu-Aisheh på 21 år fra Nørrebro. Han fik lærerplads som tømrer og et fritidsjob i en ungdomsklub, men inden da hang han ud på gaderne og lavet ballade.

Det har rettet mit liv, jeg tænker fremad nu, har en uddannelse og et arbejde jeg tænker på, så jeg har fjernet mig fra kriminalitet. Det betyder også meget for familien, siger han.