For fjerde år i træk har omkring 20 procent af afgangseleverne i grundskolen søgt mod erhvervsuddannelserne.
I år er det 19,4 procent af afgangseleverne, der er tale om, hvilket er lidt færre end sidste år, hvor tallet var på 20 procent. Det viser opgørelsen over søgetal fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Det kommer ikke bag på Andreas Rasch-Christensen, der er forskningschef og folkeskoleekspert på VIA University College.
- Jeg er ikke overrasket over, at den politiske ambition om at få flere ind på erhvervsuddannelser ikke er blevet realiseret i år, men der skal til at ske noget, for det er ungdomsuddannelsernes akilleshæl, altså erhvervsuddannelserne, som er bidende nødvendigt at styrke, siger han.
Ifølge Andreas Rasch-Christensen skyldes det lave optag, at man fra politisk side ubevidst har talt erhvervsuddannelserne ned.
- De politiske intentioner har været de rigtige, men man er utilsigtet kommet til at tale ned til erhvervsuddannelserne. Det er lettere at komme ind på erhvervsuddannelserne end det almene gymnasium. Man taler tit om, at det er de umotiverede drenge, som skal ind på erhvervsuddannelserne, for de er ikke særligt boglige, siger han.
Hvis tallene skal vende, så handler det om at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive.
- Mange af de unge søger nogle sociale og attraktive fællesskaber, og der kan man bare se, at det almene gymnasium har en fordel. Erhvervsuddannelserne har mange forskellige uddannelsesforløb og ikke de samme stærke fællesskaber, siger Andreas Rasch Christensen.
- Så det er noget af det, man skal gøre bedre. Det har også en betydning, at der er gode fredagsbarer på erhvervsuddannelserne.
'Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende'
I en politisk aftale fra 2014 er det målsætningen, at 30 procent af en årgang skal søge ind på en erhvervsuddannelse i 2030, men som tallene er nu, så skal der gøres mere, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).
- Lige nu er vi på omkring 20 procent, og det har vi været i en årrække, og det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, siger ministeren.
Han tilføjer, at regeringen vil komme på banen for at ændre på optaget i fremtiden.
- Vi kommer til fra regeringens side at fremlægge forslag, der skal styrke søgningen mod erhvervsuddannelserne og sænke frafaldet.
Dansk Industri: 'Det er et stort problem'
Det fortsatte lave tal overrasker Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i Dansk Industri.
Han frygter, at hvis der ikke bliver investeret i erhvervsuddannelserne, så vil det få konsekvenser for fremtidens projekter – blandt andet i den grønne omstilling.
- Det er et stort problem, fordi vi ikke har nok til at gennemføre de ting, vi vil som samfund, bygge vores grønne omstillinger, skabe produktion og arbejdspladser i Danmark og virksomheder, siger han.
- Og i det hele taget til at gennemføre alt det, vi vil som samfund. Det kræver simpelthen faglært uddannede, som erhvervsskolerne er med til at udvikle og uddanne.
Han mener, at en af løsningerne kan være at indtænke gymnasierne, men også de unges forældre, så de kan få øjnene op for håndværk i stedet for det akademiske.
- Vi bliver nødt til at tænke helt nyt og finde nye løsninger, som kan gøre det mere attraktivt. Også så forældrene derhjemme kan begynde at se, at det her altså også er en fantastisk karrierevej for deres børn.