Færre vitaminer og mineraler i frugt og grønt

I løbet af de sidste 50 år er frugt og grønt blevet seks procent fattigere på vitaminer og mineraler, skriver et amerikansk ernæringstidsskrift.

Sundt ser det ud. Og det er det også stadig. Men ikke så fyldt med vitaminer og mineraler som tidligere, viser en amerikansk undersøgelse. (© Corbis)

Frugt og grønt skulle være så sundt og godt. Men ikke så sundt og godt, som det var for 50 år siden.

I løbet af den tid er frugt og grønt nemlig blevet seks procent fattigere på vitaminer og mineraler, skriver et amerikansk ernæringstidsskrift.

Fokus på tempo og vækst

Og det kommer ikke bag på professor Lars Porskjær Christensen, der er ernæringsforsker på Danmarks Jordbrugsforskning:

- Der er uden tvivl noget om, at producenterne af frugt og grønt i dag har meget fokus på tempo og vækst, mener han.

- Afgrøderne bliver pumpet frem, hvilket giver dem et langt højere indhold af vand, siger professoren til JydskeVestkysten.

Genkender ikke problemet

Tidligere har britiske undersøgelser peget i samme retning. Men fødevareforskningen her i Danmark kan ikke genkende tendensen.

- Vi har undersøgt det regelmæssigt gennem de sidste 20 år og har ikke fundet den samme tendens. Og vi har undersøgt både danske og udenlandske grøntsager, siger seniorrådgiver Niels Lyhne fra Danmarks Fødevareforskning.

Han tilføjer, at der i dag ikke er noget der tyder på, at vi indtager færre vitaminer og mineraler fra grøntsager end tidligere.

Svækket immunforsvar

Ifølge Lars Porskjær Christensen kan konsekvenserne være store, hvis de udenlandske undersøgelser har ret.

- Det kan have dramatiske langsigtede konsekvenser med mindre sunde grøntsager. Især for dem, som i forvejen ikke spiser ret meget grønt. Hvis vi ikke får tilstrækkeligt med mineraler og vitaminer svækkes immunforsvaret, siger Lars Porskjær Christensen.