Færre yngre par bliver skilt

De 20-39-årige er blevet bedre til at holde sammen på ægteskabet, viser nye tal.

Sidste år endte 43 procent af alle ægteskaber i skilsmisse. De sidste otte år er skilsmisser blandt unge dog faldet.

Der er langt færre problematiske højtider, knuste hjerter og delebørn blandt unge.

I hvert fald er antallet af skilsmisser faldet hos de 20-39 årige de sidste otte år med 13 procent - mens det i samme periode er steget med 28 procent i hos de 40-59-årige.

Det viser beregninger som Danmarks Stastistik har lavet for DR Nyheder.

Den tendens oplever de også på Center for Familieudvikling i København, som afholder kursus for par, der gerne vil lære at kommunikere bedre.

Størstedelen af de par, der deltager i 'par-kurserne', såkaldte PREP- kurser, er under 40 år.

- Jeg har en antagelse om, at der er flere fra den yngre generation, der har forstået budskabet om, at det er væsentligt at arbejde forebyggende med sit parforhold. At man søger hjælp, søger inspiration og søger støtte på et tidspunkt, hvor man stadig godt kan lide hinanden, siger psykolog på centeret Mattias Stølen Due til DR Nyheder.

Mændene på banen

Lektor på Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning på Roskilde Universitet, Allan Westerling, ser også en stigende tendens til, at der kæmpes for ægteskabet hos de yngre.

- Det vi i hvert fald kan se gennem en lang periode, det er, at familielivet har udgjort en helt klar værdi, som folk prioriterer. Om ikke andet, så udgør familien i hvert fald løftet om, at der er et sted vi hører til, og at der er nogen, der passer på én, siger Allan Westerling.

Han mener først og fremmest, at faldet i skilsmisse-tal hos de yngre kan skyldes den økonomiske krise, der gør, at folk ikke har råd til at blive skilt.

Men han mener også, at mændene er kommet mere på banen i familielivet, og at man derfor er to til at kæmpe for det.

På skolebænken i parforhold

De nyeste tal fra Danmarks statistik viser, at 43 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse.

På Center for Familieudvikling gør de unge par deres for, at parforholdet ikke ender som en del af skilsmissestatistikken.

- Jeg har en oplevelse af, at der i den yngre generation er større legitimitet til at tale om det, der er svært, og det gælder også parforholdsproblemer, siger psykolog Mattias Stølen Due.

Han mener, at de unge er mere åbne over for at snakke med omgivelserne, om de problemer, de har.

Det åbner op for forskellige terapiformer, og måske også, at man passer bedre på parforholdet i fremtiden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk