Lige nu er det op til en ekstern advokatundersøgelse at se nærmere på beskyldningerne mod formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard.
Det sker, efter flere mænd i Berlingske og Ekstra Bladet torsdag aften stod frem og fortalte om deres oplevelser af en grænseoverskridende opførsel fra Risgaard.
Men der er flere end blot formanden, som bør undersøges. Sådan lyder det fra flere af de 65 forbund, som er medlem af FH.
- Jeg kan høre, at et par af kilderne (mændene, red.) siger: ’Vi bad faktisk om hjælp, men det her blev virkelig dårligt håndteret’.
- Hvis det viser sig, at det er rigtigt, og der ikke er dokumentation for, at man har gjort det ordentligt, så er det meget alvorligt.
Det siger Anja C. Jensen, der er forbundsformand for HK Danmark. HK er en af de største af FH's medlemmer.
- Nu ser vi frem til, at advokatundersøgelsen får afdækket, hvad man for eksempel vidste i den administrative ledelse, hvad vidste FH i det hele taget omkring det her?
- Og hvis man vidste noget – hvorfor har man så ikke handlet? Det kan vi ikke sige noget om lige nu, det må vi se på, når vi får undersøgelsen på bordet, siger Anja C. Jensen.
Ledelsen bekræfter: Kendte til et tilfælde
I et skriftligt svar til DR skriver FH, at ledelsen har kendt til ét tilfælde, hvor en kvinde har observeret, hvad hun mente var grænseoverskridende adfærd fra formanden.
Kvinden rettede ifølge FH henvendelse til næstformand Nanna Højlund efter Lønmodtagernes Topmøde 31. august 2021. Berlingske beskrev episoden torsdag.
- Hun fortalte overfor Nanna Højlund, at hun havde oplevet, at Lizette havde opført sig grænseløst overfor en af de unge mænd, som deltog i middagen, skriver FH i mailen.
Efterfølgende havde Nanna Højlund en samtale med Lizette Risgaard om episoden, skriver FH.
- Samtalen handlede også om, hvordan man som et magtfuldt menneske har et særligt ansvar i forhold til, hvordan man interagerer med andre mennesker.
Der blev derefter oprettet en whistleblowerordning i FH.
Forventer at undersøgelsen kortlægger ansvaret
Mens HK er et af de største medlemmer af FH, så repræsenterer de Lærerstuderendes Landskreds langt færre personer. Alligevel er budskabet herfra heller ikke til at tage fejl af.
- Det er blevet fremlagt, at ledelsen i FH har haft kendskab til det her i flere år. Og vi forventer, at den her undersøgelse får kortlagt, hvem det er, der har været bevidst om det her – og som ikke har handlet på det, siger forperson for de lærerstuderende, Anneline Larsen.
Ifølge Berlingske og Ekstra Bladet har de to medier haft adgang til dokumentation, som viser, at ledelsen i Fagbevægelsens Hovedorganisation har været bekendt med den grænseoverskridende adfærd fra formanden.
I videoen kan du høre forperson Anneline Larsen sætte ord på de lærerstuderendes forventninger til advokatundersøgelsen:
Anneline Larsen peger på, at både politisk valgte og ansatte kan have kendt til sagerne uden at handle på dem.
- Det er helt afgørende, at det ikke kun får konsekvenser for Lizette Risgaard, men for alle dem i vores fagbevægelse, som ikke har været deres ansvar bevidst - som ikke har handlet i de her meget alvorlige sager.
'Det har været talt om i mange år'
Spørger man Tine Aurvig-Huggenberger, der tidligere næstformand i LO, er det meget sandsynligt, at der er andre personer i fagbevægelsen, som har haft viden om formandens upassende adfærd.
I 2018 blev netop LO og organisationen FTF enige at danne en ny hovedorganisation, der blev til FH. Med sin baggrund i LO har Tine Aurvig-Huggenberger et indgående kendskab til den danske fagbevægelse.
Da du hørte om den her sag om grænseoverskridende opførsel, som Lizette Risgaard er blevet beskyldt for, hvad var så din umiddelbare reaktion?
- Min umiddelbare reaktion var: ’Nå, så kom det omsider frem.’ Som det svar indikerer, er det noget, der har været talt om i ganske mange år, siger hun.
Tine Aurvig-Huggenberger har ikke selv oplevet Risgaards opførsel, men fået den refereret.
Da Lizette Risgaard sikrede sig posten som næstformand i LO i 2007, tabte Tine Aurvig-Huggenberger selv kampen om formandsposten og forlod toppen af den danske fagbevægelse.
Siden fortællingerne om Lizette Risgaard kom frem har flere faglige forbund opfordret formanden til at trække sig. Det sker, selvom Risgaard fredag valgte at gå på orlov, mens undersøgelsen af hendes adfærd står på.
HK var det første forbund, som fortalte, at man havde mistet tilliden til Lizette Risgaard.
- Det synes vi, flere skulle gøre. Men jeg har stor respekt for, at det er hvert enkelt forbund, der træffer sine egne beslutninger, siger formand Anja C. Jensen.
Næstformand har ikke kendskab til "konkrete episoder"
Fredag undskyldte Lizette Risgaard til blandt andre de mænd, som i Berlingske og Ekstra Bladet er stået frem med deres fortælling.
- Jeg vil også give en uforbeholden undskyldning til de mennesker - både dem, der har lagt sager frem nu her, og jeg kan forstå, at der også er andre, der vil komme - som har oplevet min adfærd og opførsel som upassende. Det undskylder jeg dybfølt for de mennesker, sagde Lizette Risgaard på et pressemøde.
Mens anklagerne mod Risgaard undersøges, er det næstformand i FH, Morten Skov Christiansen, der får rollen som "stedfortrædende formand".
Ifølge ham har han aldrig tidligere hørt om de sager, som nu bliver beskrevet.
- Jeg er aldrig blevet kontaktet af nogen, og jeg har ikke nogen kendskab til de konkrete sager, nej.
Da han i går blev spurgt ind til, om han har været bekendt med rygter, understregede han, at han aldrig er blevet kontaktet om "konkrete episoder".
Fredag gjorde flere fagforbund det klart, at det ikke er nok for dem, at Risgaard tager orlov. Det kan du læse mere om i denne artikel fra fredag aften.