Fagforbund om stillads-optøjer: Vi ved ikke, om det var vores medlemmer

3F reagerer, efter stilladsarbejdere tidligere mandag angreb og væltede stillads i København.

Op mod 300 stilladsarbejdere var mandag forsamlet ved en byggeplads i det indre København. Demonstrationen resulterede i et væltet stillads. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Det gik voldsomt for sig, da en gruppe stillads- og byggearbejdere tidligere på dagen stormede en byggeplads i det indre København.

Her væltede de blandt andet et større stillads, der under stort rabalder faldt til jorden.

Byggegruppen i fagforbundet 3F organiserer flere af de faggrupper, der var til stede ved demonstrationen.

- Jeg vil gerne understrege, at vi i 3F tager afstand fra vold og hærværk. 3F er en organisation, der kæmper for ordentlige løn- og arbejdsforhold for både danske og udenlandske arbejdere. Vi tager afstand fra vold og hærværk, det er ikke vores arbejdsmetoder. Vores metode er forhandlingens vej, siger Claus von Elling, der er formand for 3F Byggegruppen.

Hvor alvorligt er det, når jeres medlemmer vælter et stillads på den måde?

- Nu ved vi jo ikke, om det er vores medlemmer. Vi har utvivlsomt haft nogle medlemmer derude, men det er flere forskellige faggrupper, der er forsamlet på pladsen. Nogle demonstrerer for faglige forhold, for vi har i øjeblikket en fagretlig sag angående underbetaling på byggepladsen. Samtidig ved jeg også, at det stillads, der er sagens omdrejningspunkt, er meldt til arbejdstilsynet, fordi det er farligt at bruge. Men om det er vores medlemmer, der har begået hærværk derude, det ved vi ikke. Det er også min opfattelse, at ikke engang politiet ved det.

Hvad ligger til grund for de voldsomme scener?

- Jeg ved det faktisk ikke. Vi ved, at der verserer en fagretlig sag om underbetaling af udenlandsk arbejdskraft, og man har anmeldt et stillads til Arbejdstilsynet. Et stillads, der kunne være til fare for dem, der går på det og passer deres arbejde. Men derfra og til nu ved vi ikke, hvad der er sket, og såvidt jeg forstår, så gør politiet heller ikke.

Hvad kan I gøre for at sikre, at det ikke sker igen?

- Jeg vil gerne gentage, at vi i 3F tager afstand fra vold og hærværk. Vi har systemer til at håndtere ting fagretligt, og vi har også systemer til at håndtere civilretlige overtrædelser.