Faglig konsulent fik tæsk foran stillads: 'Det virkede som om, de havde prøvet det før'

Kampen ved omstridt byggeplads i København byder både på hærværk og vold.

En medarbejder fra Dansk El-Forbund fortæller, hvordan han søndag aften blev overfaldet af et tæskehold på åben gade i København.

Jeg var heldig og slap med førligheden i behold.

Sådan fortæller en anonym konsulent fra Dansk El-Forbund, der søndag aften på åben gade i København fik bank af det, han selv kalder 'et tæskehold'. Foran det stillads, som siden fredag har været omdrejningspunktet for en offentlig, faglig kamp, hvor der ikke bliver skyet mange midler: stilladser bliver væltet, biler ender på taget, og næver flyver gennem luften.

- Hvis man tramper og sparker folk i hovedet, så er der en risiko for, at noget kan gå i stykker. Jeg kunne være blevet slået til lirekassemand, og det blev jeg ikke. På den måde var jeg heldig, siger han.

Mandag demonstrerede konsulentens faglige kolleger foran den omstridte byggeplads på Nørrebro i København. Byggepladsen blev stormet og stilladset væltet.

Demonstration gik 'over gevind'

Episoden har sat fokus på social dumping og arbejdsforhold for udenlandske byggepladser. Men også vist sider af en branche, hvor man går endog meget langt for at forsvare sine rettigheder.

- Det gik fuldstændig over gevind. Det kan jeg på ingen måde forsvare. Det skulle bare have været en faglig markering, men så hørte de jo, at vi var blevet overfaldet, og så gik bølgerne højt.

Han fortæller sin historie, fordi han ønsker at forklare, nuancere, hvorfor demonstrationen mandag endte med et væltet stillads i bedste tv-sendetid.

Den anonyme konsulent siger, at han er en del af en fagbevægelse, der lige nu har stort fokus på at sikre ordentlige forhold på byggepladserne, hvor de udenlandske selskaber bliver flere. Han fortæller, at det er et krævende arbejde at dokumentere, at reglerne bliver brudt.

- Alle kan underskrive en overenskomst og sige, at den bliver overholdt. Det svære er at dokumentere, at den bliver brudt.

Han er en blandt flere personer i Byggefagenes Samvirke, hvis arbejde blandt andet består i at dokumentere overtrædelser.

Det var i den sammenhæng, at han første gang mødte den omstridte byggeplads ved Lundtoftegade på Nørrebro i København. Her mener man, at byggefirmaet groft udnytter underbetalte udenlandsk arbejdskraft.

Den'lugtede langt væk af social dumping', fortæller han.

Derfor begyndte han som et led i sit faglige arbejde at holde øje med byggepladsen.

- Fra begyndelsen har det set meget lyssky ud. De arbejdede også om natten. Nogle fortalte, at de sov på byggepladsen. Det, syntes vi, ikke var i orden. Arbejder man i Danmark, uanset nationalitet, skal man behandles ordentligt. Man skal have et ordentligt liv og en løn, man kan leve af.

Anonym af hensyn til sikkerhed

Han beskriver overfaldsmændene som nogen, ‘der havde prøvet det før'. Derfor ønsker han af hensyn til egen sikkerhed at være anonym.

- De kan jo nok finde ud af, hvem jeg er. Det er jeg ikke interesseret i, konstaterer han.

DR Nyheder kender mandens identitet.

Han fortæller, at han på dagen for overfaldet befandt sig ved stilladset for at dokumentere, at der blev arbejdet ulovligt. Han mener, at de litauiske arbejdsmænd stadig var i gang efter en arbejdsuge, der havde passeret 70 timer og derfor kunne der være tale om ulovlige forhold.

- Så jeg begyndte at fotografere. Der kom nogle litauere ud og bad om min telefon. Det var lidt utrygt, så jeg forlod stedet og ringede til nogle kolleger, for ikke at være alene.

Overfald sker pludseligt

Da den første kollega ankom, en stilladsarbejder, stillede de sig et stykke fra byggepladsen på den modsatte side af en trafikeret gade. Der kunne de se og fotografere de litauiske stilladsarbejdere, der i skæret fra pandelamper arbejdede i højden på det mørklagte stillads.

Konsulenten fra Dansk El-Forbund viser et af fotografierne, som han tog søndag aften. Kort efter blev han og en kollega overfaldet, fortæller han. For enden af fingeren anes en person iklædt arbejdstøj.

Kort efter ankom fire biler ‘fyldt med store drenge’, der hoppede ud af køretøjerne, husker han.

- Jeg tænker, det var nogle af vores stilladsarbejdere. Det var det så ikke. Jeg fik to slag i ansigtet, faldt ned på jorden, og de sparkede mig i brystkassen, på resten af kroppen og trampede mig i ansigtet.

- Det virkede som om, de havde prøvet det før. Det gik meget stærkt. De var meget hurtige til at slå og sparke. Jeg fik mange knubs på kort tid.

Mens han lå ned, sagde en af overfaldsmændene på dansk, at han skulle holde sig væk.

- Det her skal du ikke blande dig i. Det er vores stillads. Stik af, husker han.

Firma: Ingen kommentarer

Han kom på benene og løb væk fra stedet. Sideløbende blev kollegaen, stilladsarbejderen, også overfaldet. Han kom slemt til skade og brækkede blandt andet en tå.

Tæskeholdet forsvandt lige så pludseligt, som de kom. Kort efter ankom politiet til gerningsstedet.

- Jeg har før oplevet småtrusler, men ikke noget i denne kaliber. Der er nogle kræfter inde over, som tilsyneladende ikke har skrupler over, hvor langt de vil gå for at tjene penge. Begynder man at ringe efter tæskehold, så har man ikke helt rent mel i posen, konstaterer han.

Han glæder sig over, at der i den nye finanslov er sat penge af til at bekæmpe social dumping på byggepladser.

- Det er mit håb, at nogen har fået øjnene op for det her. Det firma, der skulle lave stilladset og murene, er blevet smidt væk fra byggepladsen. Nu håber vi på, der kommer ordnede forhold på pladsen og vi må videre til andre sager.

Byggeselskabet DS Byggeri, der stod for arbejdet på pladsen, ønsker ikke at kommentere historien.