FAKTA Benneweis er dansk cirkushistorie

I knap 130 år har Cirkus Benneweis turneret Danmark rundt med akrobater og dyr. Det sker ikke i 2016.

  • Hjemme ved Ganges", skrev Berlingske Tidende onsdag den 1. april 1959. (Foto: Per Pejstrup © Scanpix)
  • Kong Frederik IX, Dronning Ingrid, Tronfølger Prinsesse Margrethe og prinsesserne Benedikte og Anne-Marie er i cirkus Benneweis i Rudkøbing. (Foto: Ludwig Munchow © Scanpix)
  • Danmark Dengang. En af cirkus Benneweis chimpanser har tandpine og må en tur til tandlægen. (Foto: Birthe Melchiors © Scanpix)
1 / 3

Cirkus Benneweis sender ingen artister i manegen i løbet af dette år. Det har en række økonomisk hårde år fået familien til at beslutte.

Det gamle cirkus har eksisteret i knap 130 år. Bliv lidt klogere på cirkusdynastiet her.

* Cirkus Benneweis blev grundlagt 13. juli 1887.

* Den første forestilling bestod blot af en lille familie: Gottfried og konen Marie. Hendes søster Josefine spillede på lirekasse - på trods af at hun både var døv og stum - og broren Alexander kunne slå saltomortaler.

* To heste, nogle geder, hunde, duer og høns udgjorde dyrebestanden.

* Gottfried og Maries søn, Ferdinand, giftede sig med Irene Daucke, der var linedanserinde. Hun var den første i familien, der kunne læse og skrive, og hun bestilte i 1936 det første nye cirkustelt.

* Siden blev det lille cirkus stort med børnene Eli, Musse, Manfred og Sonny, der alle blev markante skikkelser i Benneweis-familiens historie.

* I 1950 havde Cirkus Benneweis for første gang besøg af kongefamilien.

* Cirkus Benneweis besluttede for få år siden, at eksotiske pattedyr skulle være fortid i det gamle cirkusforetagende. Derfor tog Benneweis eksempelvis afsked med sine elefanter i 2014.

* Diana Benneweis blev i 1993 cirkusdirektør. Hun gav tøjlerne videre til tvillingerne Nadia og Dawid Benneweis i 2015.

* Oprindeligt hed cirkusfamilien Binneweitz, men ved en fejl i nogle officielle dokumenter blev familienavnet ændret til Benneweis.

Kilder: Cirkus Benneweis, Ritzau

/ritzau/

FacebookTwitter