FAKTA Derfor regnes skyderiet som terror

Et angreb rettet mod Lars Vilks kan formentlig anses som terror. Det følger af tidligere højesteretsdom.

En 40-årig mand blev dræbt og tre betjente såret under dagens skyderi på Østerbro i København. (Foto: Lars Rønbøg © Getty Images)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Politiets Efterretningstjeneste har meldt ud, at lørdagens skyderi på Krudttønden mod et debatarrangement med muhammedtegner Lars Vilks formentlig var et terroranslag.

Her kan du se hvorfor.

  • Straffelovens terrorparagraf fastslår, at handlinger såsom drab, drabsforsøg, vold, alvorlig brandstiftelse og frihedsberøvelse skal regnes som terrorisme, blandt andet hvis det er hensigten at skræmme en befolkning i alvorlig grad.

  • Højesteret har i en tidligere sag, hvor muhammedtegneren Kurt Westergaard i sit hjem blev angrebet med en økse, foretaget en vigtig fortolkning af terrorbestemmelsen.

  • Højesteret slog i den forbindelse fast, at selv om et angreb blot er rettet mod en enkelt person, så kan der godt være tale om en terrorhandling.

  • I tilfældet med Kurt Westegaard fastslog Højesteret, at da motivet til angrebet var Kurt Westergaards muhammedtegning, så var angrebet at regne som et angreb på en grundlæggende samfundsværdi, nemlig ytringsfriheden.

  • Ifølge Højesteret ville et drab på Kurt Westergaard netop være egnet til "at skræmme en befolkning i alvorlig grad", som det hedder i terrorparagraffen.

Kilder: Højesteretsdom 2. maj 2012. Anklagemyndigheden mod Muhudiin Mohamed Geele

/ritzau/

Facebook
Twitter