FAKTA Det skal de unge lære i den nye seksualundervisning

Danske unge ved for lidt om graviditet og fertilitet. Derfor skal seksualundervisningen ændres i folkeskole og på ungdomsuddannelser. Her kan du læse hvordan.

Grunden til ændringen er faldende fødselstal og en stigende gennemsnitsalder blandt førstegangsfødende, oplyser organisationen mandag. (© Colourbox)

Fra "Sådan undgår du at blive gravid" til "Sådan får du børn".

Organisationen Sex & Samfund, som leverer undervisningsmateriale til seksualundervisning i folkeskole og på ungdomsuddannelser, flytter fokus i materialerne fra 'uønsket graviditet og abort' til 'graviditet og abort'.

Grunden til ændringen er faldende fødselstal og en stigende gennemsnitsalder blandt førstegangsfødende, oplyser organisationen mandag.

- Vi er nødt til at tage danskernes faldende fertilitet alvorligt og tale at få børn og at kunne få de børn, som man gerne vil have, frem i seksualundervisningen, siger generalsekretær i Sex & Samfund, Bjarne B. Christensen.

Her kan du læse mere om de nye tiltag.

Grundskolens store klasser:

* Visioner for et godt familie-liv: Eleverne arbejder med, hvad der er et godt familieliv for dem. Indeholder det børn, hvor mange og hvornår, og hvilke handlinger er nødvendige for at opnå visionen?

* Fordele-ulempe øvelse: Eleverne formulerer fordele og ulemper ved at blive tidligt forældre.

* Sundhedspolitiker: Eleverne arbejder med, hvad det er for rammer, der gør, at vi får børn senere og senere, og hvad man kan gøre via for at påvirke de rammer.

Alderssvarende seksualundervisning er obligatorisk i 0.-9. klasse. Men faget 'sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab' er ikke et timesat fag som dansk eller matematik.

Ungdomsuddannelserne:

* Online-undervisningsspillet 'Sex på spil' suppleres med nye opgaver og spørgsmål. * Seksualundervisningsmodulet på læringsportalen EMU.dk, som Sex & Samfund er redaktør på, opdateres. Portalen er målrettet undervisere på ungdomsuddannelser, som her kan hente gratis viden, inspiration og materialer til seksualundervisning.

Sex & Samfund er stadig i gang med at udarbejde det nye materiale til den ændrede seksualundervisning.

Facebook
Twitter