Fakta: Her er de farlige gasser og partikler i luften

Ikke alt luft er lige frisk. Læs hvad luftforureningen består af.

De små sod-partikler fra bilernes udstødning er særlige farlige og kan blandt andet skabe betændelsestilstande i lungerne. (© Scanpix)

Luftforurening består af en række forskellige partikler, gasser og kemiske forbindelser. Her er en oversigt over nogle af de mest væsentlige elementer i luftforurening.

Partikler:

Små stoffer i luften. De mindste af dem anses for at være de mest skadelige, da de kan trænge ud i lungernes fineste forgreninger og kan optages i blodbanerne. Partiklerne stammer fra kemiske reaktioner i luften og fra udledning i kraftværker, motorer og brændovne.

Kvælstofoxider:

Kendes også som NOx, der består af gasserne NO og NO2, som i byerne primært udledes fra dieselbiler. Nox skader lungerne. Hvis du kan mærke en lidt sød og varm fornemmelse i trafikken, kan det være NOx.

Svovldioxid:

Dannes ved afbrændingen af fossilt brændstof og udledes af bl.a. bilernes udstødning. Der er fastsat grænseværdier for, hvor meget svovldioxid der må være i luften.

Tjærestoffer:

Mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Udledes fra ufuldstændig forbrænding i motorer og fra brændeovne

Kilde lunge.dk m.m.

Dr.dk sætter i denne uge fokus på luftforurening og har brug for din hjælp. Har du problemer med luftforurening, så send en mail til 1212@dr.dk. Beskriv problemet og din præcise adresse.

FacebookTwitter