Fakta om den danske Guantanamo-fange

Den tidligere danske Guantanamo-fange kan være dræbt i kampe i Syrien. Her er forløbet op til.

* Den dansk-algeriske Slimane Hadj Abderrahmane blev født i Danmark, men flyttede som syvårig til Algeriet, hvor myndighederne har sat ham i forbindelse med terrororganisationen FIS, der står bag utallige angreb på civilbefolkningen.

* Som 19-årig vendte han tilbage til Danmark, og her fik han hurtigt tilnavnet Den lille Talibaner blandt sine studiekammerater på grund af sin åbenlyse støtte til muslimske terrororganisationer.

* I sommeren 2000 forsvandt Slimane Hadj Abderahmane uden at fortælle sine pårørende, hvor han tog hen.

* I december 2001 blev han pågrebet i Pakistan nær den afghanske grænse, samtidig med at internationale koalitionsstyrker, blandt dem danske F16-fly, kæmpede for at befri afghanerne for Taliban.

* Slimane Hadj Abderahmane blev overgivet til amerikanske styrker i Afghanistan i 2001. Derefter blev han fløjet til Guantanamo, hvor han sad i 741 dage, før han blev frigivet og sendt til Danmark.

* Slimane Hadj Abderrahmane, der i dag har ændret navn, fortsatte med at vække opsigt efter sin løsladelse fra Guantánamo-militærbasen i februar 2004.

* I september samme år forklarede Slimane Hadj Abderrahmane, at den danske statsminister og forsvarsminister kunne være legitime mål for terror, og at han havde tænkt sig at drage til Tjetjenien for at gå i krig.

* Efter at være blevet afhørt af Politiets Efterretningstjeneste, PET, gik han dog med til at lade sit pas opbevare hos efterretningstjenesten, ligesom han gav udtryk for, at han nu ønskede ro om sin person og mulighed for en normal tilværelse i Danmark.

* Året efter opgav Slimane Hadj Abderrahmane at sagsøge USA for at have tilbageholdt ham i 741 dage i strid med international folkeret.

* I 2007 blev Slimane Hadj Abderrahmane idømt 10 måneders fængsel for at have misbrugt sit job som postbud i Greve til at stjæle tre dankort og lænse dem for 105.000 kroner.

* Slimane Hadj Abderrahmane har aldrig forklaret, hvad han brugte de mange penge til. Politiet fandt kun 14.000 kroner i 500-krone-sedler bag en radiator i hans badeværelse, ligesom betjente i en rygsæk i hans lejlighed fandt to stjålne pas, der stadig lå i de kuverter, de var sendt i. Heller ikke dette tyveri var der nogen forklaring på.

* I februar 2013 fortæller flere islamiske grupper om Slimane Hadj Abderrahmanes død i Syrien i kamp mod Assad-regimet. Hverken PET eller Udenrigsministeriet kan dog bekræfte oplysningerne.

/ritzau/

FacebookTwitter