Fakta om ecstasy

Ecstasy består af stoffet MDMA, og kaldes også for _E_ eller _Love Drug_. Det regnes som et amfetamin-preparat, og det giver både en kærlighedseffekt og en speedeffekt.

Ecstasy består af stoffet MDMA, og kaldes også for _E_ eller_Love Drug_. Det regnes som et amfetamin-preparat, og det giverbåde en kærlighedseffekt og en speedeffekt.

Kærlighedseffekten, eller det man kalder suset, kan mærkes efterca. en halv time. Man føler kærlighed og nærhed over for andre,øget opmærksomhed og åbenhed over for nye tanker, mens farver oglyde bliver store, dybe og flotte.

Pillen får kroppen til at frigive det naturlige stof"serotonine," der normalt får os til at føle glæde og lykke. Tilhverdag frigives der lidt ad gangen, men når man tager ecstasybliver alle depoter tømt på én gang. Det giver den kraftige rus,men samtidig også nedturene dagene efter. Det tager nogle dage forkroppen at bygge depoterne op igen.

Når kærlighedseffekten er ved at klinge af, er der kunspeedeffekten tilbage, og den bliver forstærket, jo flere pillerman tager. Pulsen stiger, og man kan danse hele natten uden atblive træt. Hvis man ikke indtager væske nok, bliver man dehydreretog overophedet, uden at man er i stand til at mærke, at der ernoget galt.

Man kan være udmattet i flere dage efter rusen, og udmattelsenkan være ledsaget af ulyst fra dårligt humør til alvorligdepression.

Større doser og længerevarende brug af ecstasy kan givepsykoser, vrangforestillinger og vedvarende depressioner. Man vedendnu ikke, hvor nemt man bliver afhængig af ecstasy.

Ecstasy er populært blandt unge og indtages ofte i forbindelsemed store dansefester omkring techno- og housemusik.

Der er i Danmark i år registreret tre dødsfald, der harforbindelse med indtagelse af ecstasy. Et af problemerne medecstasy-piller er, at de kommer i mange varianter og bliver blandetmed forskellige andre stoffer _ der er bl.a. eksempler påecstasy-piller med rottegift.

I Danmark er det forbudt at indføre, sælge, købe, forarbejde ogbesidde ecstasy. Straffen for at overtræde loven går fra advarseleller bøde til ti års fængsel, hvis man indsmugler og forhandlerstørre mængder.

Kilder: Ritzaus Bureau, www.mindblow.dk, www.ecstasy.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk