Fakta om Lars Hedegaard

Islam-kritiker Lars Hedegaard er angiveligt forsøgt skuddræbt nær sit hjem, erfarer flere medier.

Lars Hedegaard er født 1942 i Horsens. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

* Fakta: Lars Hedegaard Jensen

*Født 19. september 1942 i Horsens.

* Uddannelse: Student fra Horsens Statsskole (1962). Hovedfag i historie (Århus Universitet) 1971. Bifag i engelsk (Københavns Universitet) 1973.

* Arbejde: Lærer på Det Frie Gymnasium, Avedøre Statsgymnasium (1971-1974). Forlagsredaktør i Los Angeles 1975-80. Redaktør på Politikens Forlag 1980. Konsulent i LO. Chefredaktør på Information 1987-90. Redaktør i Nordisk Råd 1990-2001. Kommentator på Weekendavisen og Berlingske Tidende. Formand for Trykkefrihedsselskabet.

* Bor på Frederiksberg. Gift to gange.

* Tre børn og en bonusdatter i alderen 21 til 37 år.

* Det vidste du ikke om Lars Hedegaard: Da Lars Hedegaard i 1969 blev gift med Barbara Levin, konverterede han og fik det hebræiske navn Avram Noah ben Avram (som er det navn, der gives til mandlige konvertitter).

* Lars Hedegaard har længe været en fremtrædende debattør og er især kendt som en markant kritiker af islam. Han er medstifter og formand for det omstridte Trykkefrihedsselskabet af 2004.

* Han har rejst rundt med den svenske kunstner Lars Vilks, der tegnede profeten Muhammed.

* Lars Hedegaard har været igennem en retssag i forbindelse med en række kontroversielle udtalelser om muslimer. Han sagde:

* - Den moderne islamisme, som næsten alle danske imamer går ind for, kalder sig en religion, men er først og fremmest en politisk ideologi på linje med kommunismen og nazismen.

* - Når en muslimsk mand voldtager en kvinde, er det hans ret at gøre det. Når svenske piger bliver voldtaget, massevoldtaget etc. etc., er der intet galt i det set fra et muslimsk perspektiv, dette er din ret.

* Lars Hedegaard blev i landsretten idømt en bøde på 5000 kr., men den blev anket til Højesteret, som frifandt Lars Hedegaard.

/ritzau/

FacebookTwitter