Fakta om Nudging: Et puf kan ændre din adfærd

Hvis man vil ændre menneskers adfærd skal det ske med et skub, i stedet for regler og forbud. Sådan lyder ideen bag et af adfærsforskernes nye yndlingsbegreb.

I Amsterdams lufthavn har små tegninger af fluer i urinalerne, fået mændene til at ramme rigtigt. (Foto: Gustav Broennimann © Wikimedia)

Nudging betyder at skubbe eller puffe på engelsk. Begrebet stammer fra bogen Nudging: Improving decisions about health, wealth and happiness fra 2008, som er skrevet af adfærdsøkonomen Richard Thaler og juraprofessoren Cass Sunstein.

Deres brug af begrebet dækker blandt andet over, at vi mennesker er styret af vaner, som er svære at ændre på med strenge regler.

Men et lille blidt skub, kan ændre vanen nok til at gøre en forskel.

Der er en flue i min urinal

Det klassiske eksempel på nudging stammer fra Amsterdams lufthavn Schiphol, der havde store problemer med at mænd tissede ved siden urinalerne.

Løsningen blev en tegning af en flue tæt ved afløbet. Det fik mændene til at fokusere strålen og reducerede urin-vådeskud med 80 pct.

Madspild i Norge

Et andet klassisk forsøg stammer fra Norge.

Madspild er et udbredt problem, men det er svært at gøre noget ved. De fleste mennesker vil nemlig helst ikke konfronteres med at de spiser for meget – eller smider for meget ud.

Et forsøg i Norge reducerede i stedet tallerkenernes størrelse uden at folk opdager det. Det betød, at flere spiste op, og et 20 pct mindre spild af mad.

Et andet godt eksempel på nudging er at placere frugt og grønt i øjenhøjde, i stedet for at forbyde junk-food.

Nudging er blevet kritiseret af flere eksperter for at være for kortsigtet. Nogle forskere mener fx at nudging kun er blevet populært, fordi politikere godt kan lide kortsigtede og billige løsninger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk