FAKTA: Så meget koster krigene Danmark

Danske indsatser i Afghanistan, Irak, Libyen og nu Irak igen koster milliarder af kroner. Få et overblik her.

En ny opgørelse fra Forsvarsministeriet viser, at Danmark fra oktober sidste år til februar i år har brugt 213 millioner kroner på krigen mod Islamisk Stat i Irak. (Foto: Christian Als © Scanpix)

Danmark har de senere år brugt milliarder af kroner på at føre krige uden for landets grænser.

En ny opgørelse fra Forsvarsministeriet viser, at Danmark fra oktober sidste år til februar i år har brugt 213 millioner kroner på krigen mod Islamisk Stat i Irak.

Her kan du se, hvor mange penge Danmark har brugt på tidligere krige:

* Afghanistan - mindst 13 milliarder kroner.

Danmark engagerede sig i krigen i Afghanistan i 2001, og de sidste kampsoldater blev trukket ud af landet i 2013. Opgørelsen er fra 2012.

Ifølge Udenrigsministeriet er merudgiften ved at have danske tropper i Afghanistan cirka 1,5 milliard danske kroner om året, i forhold til hvis tropperne ikke var udsendt.

Danmark har i hovedparten af krigen bidraget med op til 750 soldater.

* Irak - 2,4 milliarder kroner.

De første danske tropper blev sendt af sted som led i en amerikansk ledet invasion i 2003 og blev trukket tilbage i 2007.

Ifølge en opgørelse fra Forsvarskommandoen udgjorde forsvarets samlede udgifter indtil september 2007 godt 2,2 milliarder kroner. Dertil kommer observationshelikoptere, livvagter og undervisere af irakisk militær.

* Libyen - 656 millioner kroner.

Et flertal i Folketinget lod i marts 2011 danske kampfly deltage i angrebene mod den libyske præsident Muammar Gaddafis styrker, som var ved at indtage oprørshovedstaden Benghazi.

Indsatsen varede i syv måneder.

Den største udgiftspost var de 923 præcisionsbomber, som kamflyene kastede ned over landet.

Kilder: Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Politiken, Information, Ritzau.

/ritzau/