FAKTA: Så skadeligt er alkohol for det ufødte barn

Sundhedsstyrelsen anbefaler alle gravide, at undgå alkohol. Alkohol er nemlig mere skadeligt for fosteret end mange andre rusmidler.

Alkohol er mere skadeligt end mange andre rusmidler, hvis man er gravid. (© DR)

Når mor drikker, bliver det ufødte barn også påvirket. Faktisk kan den gravides alkoholindtag følge et barn resten af livet.

Hvis du spørger Sundhedsstyrelsen, er det ikke til at tage fejl. Er du gravid, anbefales det, at du undgår alkohol. På grund af den skadelige virkning i den tidlige graviditet anbefales det endda, at man ikke får alkohol mens man prøver at blive gravid.

Alkohol er nemlig mere skadeligt for fosteret end mange andre rusmidler:

  • Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, og kan forstyrre dannelsen af de indre organer og hjernen. Det kan derfor føre til spontan abort og misdannelser i blandt andet fosterets hjerne og hjerte, hvis man drikker, når man er gravid.

  • Når den gravide får et glas vin, vil det ufødte barn få omtrent samme promille som den gravide. Det skyldes, at alkohol passerer næsten uhindret fra mor til barn.

  • Det ufødte barns evne til at nedbryde alkohol er kun en tiendedel af en voksens. Derfor er det påvirket i længere tid. Denne effekt forstærkes af, at barnet sluger fostervand med promiller i.

  • Relativt få genstande kan føre til at barnet får motoriske vanskeligheder, indlæringsvanskeligheder og ADHD senere i livet.

  • Hvis den gravide kvinde har et konstant og voldsomt forbrug af alkohol, kan barnet fødes med Føtal Alkohol Syndrom, FAS. Den nyfødte har karakteristiske ansigtstræk og lav fødselsvægt. På sigt kan disse børn have indlæringsproblemer, nedsat hukommelse og en lav IQ.

  • 11 børn om året får diagnosen FAS. Man har ikke tal på, hvor mange børn der fødes med mildere alkoholskade. I USA og Australien har undersøgelser vist, at det er to til fem procent af en årgang. Tallet kan forventes at have samme størrelse i Danmark, mener de eksperter, DR har talt med.

Kilder:

Sundhedsstyrelsen Social og Indenrigsministeriet samt Sundheds og Ældreministeriet Jennifer Vikre-Jørgensen, overlæge på børneafdelingen, Aarhus Universitetshospital, Skejby. May Olofsson, Speciallæge i gravide med rusmiddel problematikker.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter