FAKTA Sådan kan du forebygge trafikulykker om natten

Reflekser er altafgørende for sikkerheden - hvad end du er fodgænger, cyklist eller bilist.

Arkivbillede fra en alvorlig trafikulykke ved Rådhuspladsen i København i 2010, hvor personbil ramte tilfældige fodgængere. (Foto: Linda Kastrup © (c) Scanpix)

Med overgangen til vintertid bliver det en time tidligere mørkt. Og i de næste uger og måneder bliver det tidligere og tidligere mørkt. Derfor får du her tre gode råd til, hvordan du færdes sikkert i trafikken, når det er mørkt.

1. Brug reflekser

Er du fodgænger, skal du bære refleks. Uden refleks ser bilisterne dig ikke på en mørk landevej. Som fodgænger på en mørk landevej har man typisk oplevelsen af at blive fuldt oplyst af de forbipasserende biler. Men det er ikke ensbetydende med, at man er synlig for føreren.

2. Brug det lange lys, når det er muligt uden at blænde

Med det lange lys ser du kurver, sving og personer eller genstande på vejen langt tidligere, end hvis du kører med kørelys. Så brug det lange lys, når du kan uden at blænde de øvrige trafikanter.

3. Kør efter forholdene I mørke kan du mange steder være nødsaget til at nedsætte hastigheden til under fartgrænsen, hvis du vil køre forsvarligt og kunne nå at orientere dig ordentligt. Det gælder fx på smalle og snoede veje eller i dårligt vejr. Selvom vejene kan virke øde om natten, så er der god grund til at være agtpågivende – der kan pludselig dukke en fodgænger eller en anden bilist op.

Kilde: Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

Yderligere råd fra Rådet for Sikker Trafik‎:

Reflekser, hvis du går: Refleksbrik (m. snor): Den skal hænge, så den er synlig fra alle vinkler. Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at den hænger lavt – ved kanten af jakken – så den hænger frit, så bilerne har nemmere ved at se den både i forhold til højde og bevægelse.

Hvis der er helt mørkt, anbefaler Rådet for Sikker Trafik at have en refleksbrik hængende både foran og bag på.

Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at børn får refleksvest- eller brik på. (Foto: KAVALENKAU PAVEL © Arkivfoto: Colourbox)

Ideelt at hænge en refleksbrik fast til barnets skoletaske, da den sidder bedre fast og dermed holder længere. Det ville også være oplagt at hænge refleksbrikken fast til jakkelomme, så barnet kan putte refleksen i lommen, når ikke længere er udenfor.

Hvis man går i mørke på en vej uden fortov, anbefaler Rådet for Sikker Trafik at have en refleksvest på, og så anbefaler de selvfølgelig at fodgængeren går på venstre side af vejen – mod trafikken.

Refleksbånd: Hvis man ikke har refleksbånd til både arme og ben, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man spænder refleksbånd fast til benene, hvor en bilist meget hurtigt kan få øje på dem grundet konstant bevægelse.

På en vej uden fortov anbefales en refleksvest. (Foto: Oleg Begunenko © ColourBox)

Reflekser, hvis du cykler: For det første skal du først og fremmest overholde de regler, der gælder for cykellygterne. Reglerne kræver blandt andet, at du skal have lys, der kan ses fra 300 meters afstand.

Politiets definerede regler: - Forlygter og baglygter skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og skal også være synlige fra siden.

- Forlygter og baglygter skal monteres, så de lyser henholdsvis lige fremad og lige bagud – de må altså ikke hænge og lyse ned i jorden.

- Kraftige forlygter, der er beregnet til at oplyse vejen foran cyklisten, skal monteres, så de lyser skråt nedad og ikke blænder modkørende.

- Nye batteri-cykellygter, der sælges i Danmark, skal kunne lyse tilstrækkeligt til at opfylde lovens krav om synlighed i minimum 5 timer. Selve lygten eller salgsindpakningen skal være mærket med ”Brugstid/Runtime” og en angivelse af, hvor mange timer, batteriet kan opfylde kravet. Dette skal også oplyses i markedsføringsmateriale som fx annoncer, brochurer, på nettet osv.

Ordentligt påmonterede cykelreflekser er altafgørende for cyklisters sikkerhed. (Foto: Flemming Krogh © (c) Scanpix)

I forhold til reflekser, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du bruger refleksbånd om begge ben, når du cykler.

Hvis det regner, anbefaler de, at man har en refleksvest på.

Derudover anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at hunde bør have et reflekshalsbånd på.

DR Nyheder

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk