FAKTATJEK: Alarmselskab oversælger effekten af egne tyverialarmer

En tyverialarm fra Verisure reducerer risikoen for indbrud med 73 procent, siger direktøren for firmaet. Men det holder ikke, vurderer flere eksperter.

(© Ritzau Scanpix)

Hvis du gerne vil undgå indbrud i dit hus, skal du ifølge direktøren for alarmselskabet Verisure anskaffe en tyverialarm.

- Der er en helt klar sammenhæng mellem, hvor mange indbrud der er, og hvor mange alarmer der er i de nordiske lande.

Vi kan jo dokumentere, at vi reducerer risikoen for at få et indbrud, hvis man køber et Verisure-system med 73 procent i forhold til, hvis man ikke har det i forvejen, siger Rasmus Busk, direktør for Verisure i et indslag på TV2 News.

Ingen af de eksperter, som Detektor har talt med, mener, at Verisures tyverialarmer nedsætter risikoen med 73 procent.

- Jeg mener ikke, det er et tal, der er belæg for at bruge. Det er forbundet med stor usikkerhed, siger Jon Lund Elbek, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Heller ikke forskningschef i TrygFonden, Anders Hede, er enig i Verisures konklusion.

- Der er formentlig en positiv effekt af alarmer, men det er meget usandsynligt, at den er så stor. Verisures tal tyder på, at det har en nærmest mirakuløs effekt, og det er højst, højst usandsynligt, at det er rigtigt. Man plejer at sige, at hvis man har en ekstraordinær påstand, så skal man også have ekstraordinær dokumentation. Og det har Verisure ikke, siger han.

Er det et tal, du selv vil bruge?

- Nej, det vil jeg bestemt ikke gøre. Jeg vil sige, at det der kunne indgå i undervisningen af, hvordan man ikke skal lave statistiske analyser, siger Anders Hede fra TrygFonden.

Alarmer er ikke årsagen til færre indbrud

Sammenligner man antallet af indbrud i Danmark med vores skandinaviske nabolande, er antallet af indbrud per indbygger i Danmark højere end i Norge og Sverige. Samtidig har vi færre alarmer i Danmark, når vi sammenligner os med vores skandinaviske naboer. Det betyder dog ikke, at alarmerne er årsagen til de færre indbrud i henholdsvis Norge og Sverige. Ifølge Jon Lund Elbek skyldes det tre forskellige faktorer.

- I Danmark har vi mange parcelhuse på egen grund med hække, som tyven kan gemme sig bag. Derudover har vi en høj befolkningstæthed og en lav opklaringsprocent. Det vil sige, at tyven kan finde mange mål inden for et begrænset område. Den lave opklaringsprocent gør, at det er risikofrit og nemt for tyvene at fortsætte, siger han.

Heller ikke TrygFonden mener, at flere alarmer er årsag til færre indbrud.

- Vi kan ikke sige, der er en årsagssammenhæng mellem de to ting og slet ikke på baggrund af de data, Verisure fremlægger. Fordi du ser nogle tal, der følges lidt ad, kan du ikke konkludere, at der er en årsagssammenhæng mellem de to ting, siger Anders Hede fra TrygFonden.

Verisure afviser kritikken fra Detektor og holder fast i, at det nedsætter risikoen med 73 procent, hvis man installerer en tyverialarm fra Verisure. Du kan se interviewet i videoen nedenfor.

Du kan se hele udsendelsen på dr.dk/tv

Hvem har vi talt med?

Anders Hede, forskningschef, TrygFonden

Jon Lund Elbek analytiker, Det Kriminalpræventive Råd

Martin Rasmussen, analytiker, Verisure

Peter Kruize, seniorforsker, Juridisk Fakultet, Københavns Universitet

David W. M. Sorensen, ekstern lektor, Juridisk Fakultet, Københavns Universitet

Troels Bøggild, adjunkt, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Hvilke rapporter har vi kigget i?

  • Tseloni, M. Thompson, R., Grove, L., Tilley, N. & Farrell, G. (2016). "The Effectiveness of Burglary Security Devices". Indgår i Security Journal, vol. 30, 2.

  • Tilley et al. (2015). "Do burglar alarms increase burglary risk? A counter-intuitive finding and possible explanations". Indgår i Crime Prevention and Community Safety Vol. 17, 1.