Faktatjek: Alternativet fordrejer tal i asyldebat

Ifølge Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, tager Danmark imod færre asylansøgere end gennemsnittet blandt EU-landene. Men faktisk forholder det sig lige omvendt, fortæller DR's Detektor.

Rasmus Nordqvist, fortalte i Debatten, at Danmark modtager færre flygtninge pr. 1.000 indbygger en gennemsnittet blandt EU-landende. Men det er forkert, fortæller DR's Detektor. (Foto: Thomas lekfeldt © (c) Scanpix)

Vi lever ikke op til vores internationale ansvar i forhold til at modtage asylansøgere, mener Alternativet. Danmark tager nemlig imod færre flygtninge pr. 1.000 indbygger end gennemsnittet blandt EU-landene, siger partiets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist:

- Vi står med armene over kors og siger nej. Vi tager jo ikke engang gennemsnitligt antal flygtninge pr 1.000 borger, end man gør i EU. Vi tager færre i Danmark. Så nej, vi viser ikke international solidaritet. Vi skubber problemerne videre til andre, lød det fra ordføreren i DR2’s Debatten torsdag den 21. januar

Men det er ikke korrekt, at Danmark ligger under EU-gennemsnittet, når man ser på antallet af asylansøgere pr. 1.000 indbygger, fortæller DR’s Detektor.

Danmark ligger over EU-gennemsnit

Alternativet henviser til en opgørelse over antallet af asylansøgere fra EU’s statistikbank, Eurostat. Her viser de nyeste tal, at der fra november 2014 til oktober 2015 kom 2,67 asylansøgere pr. 1.000 indbygger til Danmark, mens EU-landene i gennemsnit modtog 2,15 asylansøgere pr. 1.000 indbygger. Danmark ligger altså over EU-gennemsnittet.

Rasmus Nordqvist erkender, at det, han sagde i Debatten, var forkert.

- Jeg får blandet to argumenter sammen. Det jeg mener, er, at Danmark ikke ligger i top, når man sammenligner med de andre EU-lande, som nogle ellers forsøger at få det til at lyde som om, siger han og forklarer til Detektor:

- Når man er i Debatten, går det jo nogle gange lidt hurtigt, og jeg får simpelthen sagt noget forkert.

Som det fremgår af faktaboksen, ligger Danmark på en niendeplads blandt de 28 EU-lande. En placering, som ifølge Rasmus Nordqvist understreger hans pointe om, at Danmark ikke lever op til sit internationale ansvar.

- Det er rigtigt, at vi ikke ligger under gennemsnittet, men vi ligger et stykke nede af listen. Vi er et meget rigt land, og vi tager ikke nok flygtninge. Så jeg mener stadig, at min pointe holder, siger han.

Tal kan indeholde fejl

Når man ser på de Europæiske asyltal er det vigtigt at være opmærksom på, at de kan indeholde fejl. Det fortæller forskningschef på Institut for Menneskerettigheder, Thomas Gammeltoft-Hansen:

- Mange asylansøgere rejser jo ind i flere lande, så der er risiko for dobbeltregistreringer, altså hvor den samme asylansøger kommer til at tælle med i opgørelserne mere end én gang, siger han og tilføjer, at der også kan være asylansøgere, som ikke er talt med i opgørelsen.

- Der er jo nogle af de europæiske yderlande, hvor der er indrejst langt flere, end der er registreret. Der kan jo være asylansøgere, som ikke ønsker at lade sig registrere i bestemte lande. Og sker det, er asyltallene lavere i de lande, end det antal man reelt tager imod. Og det regulerer Eurostat ikke for, siger Thomas Gammeltoft-Hansen til Detektor.

Ligger også over gennemsnit på opholdstilladelser

Det er ikke kun i forhold til antallet af asylansøgere pr. 1.000 indbygger, at Danmark ligger over gennemsnittet i EU. Når man ser på, hvor mange asylansøgere pr. 1.000 borger, som har fået opholdstilladelse i de enkelte lande, ligger Danmark på en fjerdeplads.

Tallene for opholdstilladelser stammer dog fra 2014, og tegner derfor ikke et retvisende billede af den nuværende situation i Danmark og resten af Europa, fortæller Thomas Gammeltoft-Hansen:

- For det første har situationen ændret sig markant det sidste år. I sommeren 2015 begyndte tallene at stige, da det blandt andet var der, vi så rigtig mange, der tog fra nærområderne, siger han og påpeger, at tallene faktisk kan være endnu ældre:

- Samtidig er der også en tidsforskydelse, når man ser på opholdstilladelser. De opholdtilladelser, der er tildelt i 2014, reflekterer typisk asylansøgninger, der er indgivet op til et år forinden. Skal man sige noget om den nuværende situation, er det derfor problematisk at bruge de tal.

Alternativet kontaktede Detektor

Opfordringen til, at Detektor burde kigge nærmere på Rasmus Nordqvists udtalelse i Debatten, kommer faktisk fra hans eget parti.

- Efter udsendelsen kontakter jeg simpelthen vores pressechef og siger, at jeg har sagt noget forkert. Og vi bliver enige om at skrive til Detektor, da det jo er noget, I tager jer af. Og jeg mener, det er vigtigt at få luget ud i de fejl, der måtte være i flygtningedebatten, hvor der i forvejen er rigtig mange tal.

Er det også en bevidst strategi, som giver jer en chance for at komme en tur mere i medierne?

- Nej overhovedet ikke. Det er sådan set et forsøg på at få ryddet op i debatten, siger Rasmus Nordqvist.

Facebook
Twitter