Nu forsøger Detektor for tredje gang at aflive myten om, at der i 2050 vil være mere plastik end fisk i havene. Det sker efter, at formand for Alternativet, Uffe Elbæk, har delt en artikel fra Jyllands-Posten på Facebook i et opslag, der begynder med ordene:

- Det er så vild en oplysning, at den er svær at tage ind. Men det skal vi.

Men måske er den oplysning, der fremgår af overskriften i artiklen, svær at tage ind, fordi den ikke skal tages ind. To gange tidligere har Detektor nemlig gjort Alternativet opmærksom på, at det er en falsk myte, at der i 2050 skulle være mere plastik end fisk i havene.

Problemer med tallene
  • Fisketallet stammer fra et studie fra 2008, hvor en gruppe forskere nåede frem til, at der er 899 millioner ton fisk i havene. Hvis man trækker hajer og rokker fra bliver det 812 millioner ton. Og det er de tal, der bruges i sammenligningen med plastik. Men i 2015 lavede de samme forskere et nyt og forbedret studie og kom frem til, at der er mellem 300 millioner ton og 26.100 millioner tons fisk i havene. Deres bedste bud på antallet af fisk er 4.900 millioner ton – et godt stykke over det gamle tal på 812-899, som bliver brugt i sammenligningen.

  • Tallet for mængden af plastik stammer fra et studie fra 2015, hvor en gruppe forskere har undersøgt, hvor meget plastik der bliver udledt til havene. De kom frem til, at der mellem 2010 og 2025 vil være blevet udledt 155 millioner ton plastik. Fisketallet 812-899 millioner tons er altså langt højere. Men for at komme frem til, at der er lige så meget plastik som fisk, er tallet fremskrevet helt til 2050 ved at bruge den forventede økonomiske vækst. Men da Detektor sidste år kontaktede forskeren bag den originale undersøgelse Jenna Jambeck fra University of Georgia, fortalte hun, at det ikke er retvisende bare at fremskrive tallet til 2050, og at man højest kan fremskrive til 2025, som hun har gjort.

Kilde: Global-scale predictions of community and ecosystem properties from simple ecological theory (2008), Predicting Consumer Biomass, Size-Structure, Production, Catch Potential, Responses to Fishing and Associated Uncertainties in the World’s Marine Ecosystems (2015), Plastic waste inputs from land into the ocean (2015) og Jenna Jambeck.

Miljøordfører: Sammenligningen er ikke valid

Sidste gang Detektor faktatjekkede Alternativet medgav partiets miljøordfører Christian Poll, at sammenligningen ikke var valid.

- Det er selvfølgelig klodset af os, at vi har gjort det to gange. Det er en fejl fra vores side, og vi skal have den aflivet blandt vores medlemmer, så det ikke sker igen, sagde Christian Poll sidste år.

Den fejlagtige sammenligning stammer fra World Economic Forum, men er udregnet af The Ellen MacArthur Foundation. Og tallene for fisk og for plastik er behæftede med usikkerhed, bygger på gamle undersøgelser og på misvisende fremskrivninger.

Jyllands-Posten tjekkede ikke påstanden

Påstanden stammer fra FN’s Generalsekretær António Guterres, som er blevet citeret i blandt andet den britiske avis The Independent og i Jyllands-Posten.

Artiklen fra Jyllands-Posten, som Uffe Elbæk henviser til, bygger på en rapport, der er udgivet i år om netop plastik. Men i rapporten nævnes sammenligningen af mængden af fisk og plastik i havene slet ikke, selvom den udgør overskriften i Jyllands-Postens artiklen.

- Vi har medtaget udtalelsen fra FN’s generalsekretær, fordi den er bragt i forbindelse med rapportens udgivelse, som Independent skriver, siger digital nyhedschef på Jyllands-Posten Niels Chr. Bastholm.

Med en hurtig Google-søgning kunne I have fundet vores artikler, hvor det tydeligt fremgår, at sammenligningen ikke holder. Har I googlet påstanden, inden I valgte at bruge den i artiklen og som overskrift?

- Nej.

Uffe Elbæk: Jeg linker blot til en artikel

Hos Alternativet mener Uffe Elbæk ikke, at han har påstået noget forkert. Det gør han på trods af partiets dogmer om god debat, hvor der står, at Alternativet vil indrømme, når de tager fejl.

- Når Jyllands-Posten og FN’s generalsekretær siger noget, tror jeg som udgangspunkt på det. Jeg gentager i øvrigt ikke selv nogle fakta eller påstande, men linker blot til en artikel og opfordrer til, at vi tager plastikplagen alvorligt, hvilket der er al mulig grund til.

FN er ikke vendt tilbage på Detektors henvendelse.