Faktatjek: Amerikansk medie misinformerer om forslag bag danskheds-debat

Ifølge det amerikanske medie Daily Wire har det danske Folketing forbudt områder, hvor indvandrere udgør mere end halvdelen af beboerne. Men påstanden holder ikke til et faktatjek, fortæller Detektor.

Under overskriften ”Denmark Says no to muslim majority Neighborhoods” skriver det amerikanske medie Daily Wire, at det danske Folketing har forbudt områder, hvor over halvdelen af beboerne er indvandrere. Men det er ikke korrekt, fortæller Detektor.

Det danske Folketing har forbudt områder i Danmark, hvor der er mere end 50 procent indvandrere. Det kan man lige nu læse i en artikel under overskriften ”Denmark Says no to muslim majority Neighborhoods” fra det amerikanske konservative nyhedsmedie Daily Wire.

"The Danish parliament has passed a new declaration that makes it illegal for a residential area to be occupied by an immigrant majority population, notably Muslim", lyder det i artiklen.

Men det er ikke korrekt, at det danske Folketing har gjort det ulovligt, at indvandrere udgør mere end halvdelen af beboerne i boligområder, fortæller Detektor.

Ikke en lov

Daily Wire bygger artiklen på et forslag fra Folketinget, hvor det fremgår, at der ikke bør være områder i Danmark med et flertal af ikke-vestlige indvandrere.

"Folketinget konstaterer med bekymring, at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er over 50 pct. Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark,” står der i forslaget.

Men som Detektor fortalte i sidste uge, er forslaget ikke juridisk bindende for hverken borgerne eller myndigheder. Forslaget er derimod en hensigtserklæring, der sammenfatter en række mål, som forslagsstillerne mener, regeringen bør arbejde for.

Der er altså ikke tale om et forbud, men et politisk ønske.

Detektor har spurgt Daily Wire, hvorfor de påstår, at Folketinget har gjort det ulovligt, at indvandrere udgør mere end halvdelen af beboerne i boligområder, når det ikke er tilfældet. Men Daily Wire er ikke vendt tilbage inden udgivelsen af artiklen.

Ingen postnumre med etniske danskere i undertal

Detektor faktatjekkede i sidste uge indholdet af forslaget fra Folketinget, hvor der står, at "der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er over 50 pct."

Onsdag kunne Detektor fortælle, at der ikke bor over 50 procent ikke-vestlige indvandrere og efterkommere i nogen postnummeropdelte områder i Danmark.

Zoomer man ind på specifikke geografiske områder inden for de enkelte postnumre, som man for eksempel gør, når man udfærdiger ghettolisten, er der dog områder, hvor andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er over 50 procent.

Se mere om faktatjakket i Detektor på dr.dk/tv.