Faktatjek: Dansk Folkeparti tegner skræmmebillede af bande-skyderier

Ifølge Dansk Folkeparti er der næsten dagligt bande- og rocker-relaterede skyderier i Danmark. Men partiet bygger påstanden på en kort og særlig voldsom periode, fortæller Detektor.

”Der næsten dagligt er skyderier rundt om i landet. Bander af udlændige og rockere plaffer løs, uskyldige er i skudlinjen”. Sådan skriver Dansk Folkeparti i en annonce under overskriften ”Stop! Nu er det nok”. Men påstanden er overdrevet, fortæller Detektor.

Skyderier mellem bander og rockere er blevet hverdag i Danmark. I hvert fald ifølge Dansk Folkeparti:

”Der er næsten dagligt skyderier rundt om i landet. Bander af udlændinge og rockere plaffer løs, uskyldige er i skudlinjen”.

Sådan skriver partiet i en annonce under overskriften ”Stop! Nu er det nok” i januar-udgaven af DSB- magasinet Ud & Se.

DR2-programmet Detektor undersøgt, hvor mange skyderier der reelt er. Og politiets tal viser, at der langt fra er daglige bande- og rocker-relaterede skyderier i Danmark. Dansk Folkepartis påstand holder kun i en kort periode sidste år.

DF henviser til kort periode

Dansk Folkeparti bygger deres påstand på en artikel fra Berlingske den 14. oktober sidste år, hvor avisen har lavet en optælling af skyderier omtalt i medierne. Berlingske når frem til, at der i perioden fra 13. september til og med 13. oktober var 24 skudepisoder.

Rigspolitiet fortæller i Berlingske artikel, at de på daværende tidspunkt ikke vidste, hvor mange der er relateret til rocker- og bandemiljøet. Nu oplyser Rigspolitiet til Detektor, at der var i alt 17 skudepisoder relateret til rocker- og bandemiljøet.

Men uanset hvor mange gange, der blev skudt i perioden, kan de tal ikke dokumentere, at der er daglige skyderier i Danmark. Det fortæller Linda Kjær Minke, lektor fra Juridisk Institut på SDU.

- Når man tager udgangspunkt i en periode - altså den 13. september til den 13. oktober 2016 - hvor der har været rigtig mange tilfælde og man kigger på årets øvrige måneder, hvor der overhovedet ikke har været ligeså mange episoder, så er det jo ikke repræsentativt at bruge en periode, hvor der er meget aktivitet, og så generalisere den periode til hele året, siger hun til Detektor.

Skudepisoder svinger fra år til år

Ifølge Rigspolitiets tal fra 2016 var der i alt 54 skudepisoder med relation til rocker- og bandemiljøet.

Som det ses i grafikken svinger antallet af skudepisoder dog meget, når man ser udviklingen over de seneste otte år:

DF: Vi brude have angivet perioden

Retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) erkender over for Detektor, at der ikke har været daglige skyderier, hvis man ser over en længere periode:

- Jeg anerkender fuldt og helt, at det, vi har brugt, til at sige ’næsten dagligt skyderier’, det er den her periode fra 13. september til 13. oktober med 24 skyderier. Og havde man taget hele året havde det været 54 skyderier, siger han og tilføjer, at partiet næste gang vil overveje at skrive, hvilken perioden tallene bygger på:

- Det vil jeg faktisk medgive, at vi overvejer at skrive datoen på den data, som vi har brugt. Det, synes jeg, er rimeligt. Og det er måske det, som vi kunne lære af det her, siger han men fastholder, at annoncen er retvisende:

- Den holder helt den her annonce og er helt inden for skiven.

Se mere om faktatjekket i aften kl 21 på DR2 eller på dr.dk/tv.