Faktatjek: Danskerne overvurderer hvad andre får i lønningsposen

Danskerne rammer langt ved siden af, når de skal gætte, hvor mange der tjener over 500.000 kroner om året før skat. Det viser en rundspørge, som Epinion har lavet for Detektor.

(Foto: © Stig Nørhald, (c) Scanpix)

Mange af os har et ønske om, at tjene mange penge så vi kan leve uden de store økonomiske bekymringer. Og tit hører vi om folk, der tjener rigtigt mange penge. Men kender vi andelen af, hvor mange der ligger i den tunge ende af lønskalaen?

Detektor har fået analyseinstituttet Epinion til at spørge 1.001 repræsentativt udvalgte danskere om, hvor stor en andel af Danmarks befolkning mellem 20 – 65 år, de tror, tjener over 500.000 kroner om året før skat eksklusiv pension.

Og her viser det sig, at mange danskere tror, at langt flere tjener over 500.000 om året før skat, end det egentlig er tilfældet.

De fleste gætter langt over

I undersøgelsen har 807 personer afgivet et konkret gæt på, hvor stor andelen af befolkningen mellem 20-65 år der tjener over 500.000 før skat om året. Der er flest, der gætter på 10 procent, mens 30 procent er det næst mest populære gæt. Gennemsnittet af alle svarene i Detektors rundspørge er på 25,5 procent. Men det ligger langt fra det rigtige svar på 12,6 procent.

Ifølge adfærdsforsker, Thor Ridderhaugen er det dog ikke så mærkeligt, at mange overvurderer andelen:

- Fordi vores hukommelse ikke kan oplagre alt, hvad vi nogensinde har læst og oplevet, så bruger vi simpelthen, det vi kan genkalde os i vores hukommelse. Og så er det at vi tænker, at hvis jeg forestille mig det, så virker det også sandsynligt, siger han, og fortsætter:

- Så hvis man kan forestille sig, at folk tjener rigtig mange penge. De her over 500.000 kroner om året, så virker det sandsynligt og så er det, at vi har en risiko for at vurdere at flere rent faktisk tjener det beløb, end de egentligt gør.

Mediernes dækning påvirker

I Detektors undersøgelse er det kun fire procent, der gættede rigtigt inden for +/- 2 procent afvigelse. 25,1 procent af deltagerne undervurderede andelen, mens de resterende og hovedparten af de adspurgte - 70,9 procent - overvurderede andelen.

Årsagen til den store andel af folk, der overvurderer andelen af folk med indkomster over 500.000, kan skyldes, at vi bliver påvirket af mediernes dækning af Danmark som et rigt samfund, forklarer Thor Ridderhaugen:

- Medierne kan være med til at påvirke vores opfattelse af, hvor meget vi egentligt tjener om året. Når vi bliver eksponeret overfor historier omkring for eksempel topskattelettelser, eller at vi er et af verdens rigeste samfund, så tænker vi også, det er mere sandsynligt at vi rent faktisk tjener rigtig mange penge.

Se mere i Detektor kl. 21:00 i aften på DR2.