FAKTATJEK: Er regeringens energiudspil det grønneste nogensinde?

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) påstår, at regeringens energiudspil er det grønneste i Danmarkshistorien, men det er der intet belæg for, siger eksperter.

Den 26. april 2018 præsenterede regeringen et nyt energiudspil. På pressemødet sagde erhvervsminister Brian Mikkelsen (K):

- Vi præsenterer i dag det mest grønne energiudspil nogen regering nogensinde har præsenteret.

Dén påstand gentog han på Facebook samme dag:

Detektor har bedt flere eksperter om at sammenligne det nye energiudspil fra VLAK-regeringen med den tidligere SRSF-regerings energiudspil fra 2011, hvor man sidst skulle indgå en energiaftale.

Eksperterne kan ikke finde belæg for påstanden - tværtimod:

  • VLAK-regeringens energiudspil øger andelen af vedvarende energi i Danmark med 0,8 % om året, hvilket er under halvt så meget som SRSF-regeringens energiudspil, der lagde op til en stigning på 1,8 %.

  • VLAK-regeringens energiudspil er ikke ligeså omfattende som energiudspillet fra 2011, der også inkluderede initiativer på bygnings- og transportområdet.

  • VLAK-regeringen har ikke lavet en beregning af energiudspillets CO2-effekt, hvilket gør det svært at vurdere, hvor grønt udspillet egentlig er i forhold til tidligere udspil.

Detektor har af flere omgange kontaktet erhvervsministeren, men Brian Mikkelsen (K) ønsker ikke at svare på kritikken i et interview og skriver i en sms:

- Det er min klare fornemmelse, at vi med energiaftalen står meget stærkt på den grønne dagsorden. Sammenholdt med de ambitiøse mål i regeringsgrundlaget, så er jeg sikker på, at vi kommer til at stå som den grønneste regering i Danmarkshistorien.

Se hele programmet her.

Hvilke eksperter har vi talt med?

  • Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning, Aalborg Universitet

  • Mikkel Bosack Simonsen, videnskabelig assistent, DTU Management Engineering

  • Peder Andersen, professor emeritus, Københavns Universitet

Hvilke rapporter har vi kigget i?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk