Den 26. april 2018 præsenterede regeringen et nyt energiudspil. På pressemødet sagde erhvervsminister Brian Mikkelsen (K):

- Vi præsenterer i dag det mest grønne energiudspil nogen regering nogensinde har præsenteret.

Dén påstand gentog han på Facebook samme dag:

Det bliver en rigtig god dag, nu hvor vi lancerer et energiudspil, der har meget høje grønne ambitioner samtidig med, at vi gør det billigere at være dansker og virksomhed. Personligt er jeg meget glad for...🇩🇰💚☘️🌍💡

Posted by Brian Mikkelsen on Wednesday, April 25, 2018

Detektor har bedt flere eksperter om at sammenligne det nye energiudspil fra VLAK-regeringen med den tidligere SRSF-regerings energiudspil fra 2011, hvor man sidst skulle indgå en energiaftale.

Eksperterne kan ikke finde belæg for påstanden - tværtimod:

  • VLAK-regeringens energiudspil øger andelen af vedvarende energi i Danmark med 0,8 % om året, hvilket er under halvt så meget som SRSF-regeringens energiudspil, der lagde op til en stigning på 1,8 %.

  • VLAK-regeringens energiudspil er ikke ligeså omfattende som energiudspillet fra 2011, der også inkluderede initiativer på bygnings- og transportområdet.

  • VLAK-regeringen har ikke lavet en beregning af energiudspillets CO2-effekt, hvilket gør det svært at vurdere, hvor grønt udspillet egentlig er i forhold til tidligere udspil.

Her forklarer professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen, hvorfor der ikke er belæg for at sige, at energiudspillet er det grønneste i Danmarkshistorien.

Detektor har af flere omgange kontaktet erhvervsministeren, men Brian Mikkelsen (K) ønsker ikke at svare på kritikken i et interview og skriver i en sms:

- Det er min klare fornemmelse, at vi med energiaftalen står meget stærkt på den grønne dagsorden. Sammenholdt med de ambitiøse mål i regeringsgrundlaget, så er jeg sikker på, at vi kommer til at stå som den grønneste regering i Danmarkshistorien.

Se hele programmet her.

Hvilke eksperter har vi talt med?

  • Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning, Aalborg Universitet
  • Mikkel Bosack Simonsen, videnskabelig assistent, DTU Management Engineering
  • Peder Andersen, professor emeritus, Københavns Universitet

Hvilke rapporter har vi kigget i?