FAKTATJEK: Er svenskere bedre til engelsk end danskere?

Ifølge en ny undersøgelse er Danmark nu kun verdens femte bedste land til engelsk, men undersøgelsen er helt galt afmarcheret, siger eksperter.

En rangordning af engelskkundskaberne i 88 lande viser, at danskerne er de dårligste til at tale engelsk i Skandinavien. Ifølge de nye tal er Danmark nu kun verdens femte bedste land til engelsk. En nyhed, som blevet bragt i flere danske medier, herunder DR og TV 2.

Tallene om danskernes evner til engelsk stammer fra en undersøgelse, som et af verdens største sprogkursusfirmaer Education First (EF) udgiver hvert år.

- Nu er det andet år, at vi falder, og vi tror måske ret ofte, at vi er verdensmestre. Men det at være god til engelsk og blive ved med at være blandt de allerbedste, det kræver altså også en masse, siger landechef i EF, Rico Karstensen, til TV 2 News.

Rapporten fra EF er lavet på baggrund af en test, som besøgende på firmaets hjemmeside kan tage. For at et land kan komme med på ranglisten skal minimum 400 personer tage testen. Det er altså på baggrund af den test, at EF laver sin årlige rangliste.

Morten Frederiksen, som er lektor ved Aalborg Universitet og ekspert i videnskabelig metode, kalder rapporten et stykke reklamemateriale, som ikke kan bruges til sige noget om, hvor gode danskerne er til engelsk i forhold til andre lande:

- Når medierne har brugt den rapport til at sige noget om danskernes engelskkundskaber, så er man helt galt afmarcheret, siger han.

Samme konklusion lyder fra Mette Skovgaard Andersen, der er leder af Det Nationale Center for Fremmedsprog (Øst).

- Når vi falder så meget tilbage i den her test, så tænker jeg egentlig, at det kan være et tilfælde, siger hun.

Undersøgelsen er ikke repræsentativ

Begge eksperter peger nemlig på, at testen ikke er repræsentativ.

- Det, der er problemet ved at lave sådan nogle åbne tests, som der er blevet lavet her, det er, at det ikke er et tilfældigt udsnit af befolkningen, siger Morten Frederiksen.

- Vi ved ingenting om, hvem der har taget testen, hvad det er for nogle folk, og hvor mange gange de har taget den. Vi ved faktisk ikke engang, om det er danskere, der har taget den, siger Mette Skovgaard Andersen.

Kigger man på rapportens side 44, så skriver EF faktisk selv, at undersøgelsen ikke er repræsentativ.

Education First har ikke haft lyst til at stille op til interview, men landechef Rico Karstensen, som fortæller om undersøgelsen på TV 2 News, skriver i en mail til Detektor:

"Det er 8. år i træk, at vi analyserer sprogkundskaber på tværs af et stort antal lande, og testen er som vi også selv angiver ikke repræsentativ i hvert land - men med 1,3 mio. deltagere (i verden, red.) er det en god indikator."

Se hele indslaget her.

Hvem har vi talt med?

  • Morten Frederiksen, lektor, Institut for Sociologi, Aalborg Universitet

  • Mette Skovgaard Andersen, centerleder, Det Nationale Center for Fremmedsprog (Øst)

  • Rico Karstensen, landechef, Edcuation First

  • Birgit Henriksen, professor MSO, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet

  • Hanne Wacher Kjærgaard, centerleder, Det Nationale Center for Fremmedsprog (Vest)

  • Slobodanka Dimova, lektor, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet

  • Mathias Osmundsen, adjunkt, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

  • Ulrik Hvidman, lektor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

  • Alexander Bor, postdoc, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Hvilke rapporter har vi læst?