FAKTATJEK: Er urørt skov et grønt tiltag?

Detektor påstod, at urørt skov uden tvivl er et grønt tiltag. Men påstanden holder ikke til et faktatjek.

Politikkere fra både rød og blå blok taler i øjeblikket om urørt skov og vild natur. Men er det udelukkende grønt at omlægge til urørt skov?

For to uger siden hævdede Detektor, at ingen ville sætte spørgsmålstegn ved, om det er et grønt tiltag:

- Der er ingen tvivl om, at når I [regeringen, red.] gør noget med urørt skov for eksempel, så er det grønt. Altså det tror jeg ikke, der er nogen, der vil sætte spørgsmålstegn ved.

Se videoen hvor en seer gør Detektor opmærksom på, at han stiller spørgsmålstegn ved, om urørt skov er grønt:

Selv om urørt skov kan være godt for biodiversiteten, kan man ikke sige, at urørt skov udelukkende er et grønt tiltag. Det afhænger nemlig af, om man ser på biodiversitet eller CO2.

Urørt skov kan på lang sigt nemlig være en større belastning for klimaet end traditionelt drevet skov, hvis man alene ser på CO2-balancen. Det viser både dansk og udenlandsk forskning.

- Træer er grundlæggende er en stor CO2-støvsuger. Når de vokser, suger de CO2'en ind og binder kulstoffet ned i stammen, fortæller Vivian Kvist Johannsen, der er Sektionsleder i Skov, Natur og Biomasse på Københavns Universitet.

- Når vi tager træet ud og bruger det til møbler og byggeri, så kan vi undlade at bruge noget energikrævende beton eller stål. Og hvis vi bruger det til energi, så kan vi lade kul og olie blive i jorden, uddyber hun.

Med Naturpakken vedtog den daværende Venstre-regering sammen med Liberal Alliance, det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti at udlægge 10.000 hektar af statens skovområder til urørt skov.

Men formålet med at omlægge til urørt skov er da heller ikke at forbedre klimaet. Ifølge regeringen skal projektet give bedre mulighed for, at dyr og planter kan leve i fred uden menneskelig indblanding og derved forbedre biodiversiteten - altså forskelligheden blandt arterne i skoven.

- Den samlede biodiversitet er vigtig i forhold til at have nogle grundlæggende velfungerende økosystemer, fortæller Anders Højgård Petersen, der er specialkonsulent og biolog på Københavns Universitet.

- Hvis økosystemerne grundlæggende ikke fungerer længere, og på forskellig vis ikke renser vandet, ikke renser luften, ikke har de bestøvere, der skal til at bestøve afgrøder, så vil det også gå ud over menneskets velfærd.

Hør eksperterne fortælle om urørt skov i videoen herunder: