Faktatjek: Forbyder EU skurvogne med kaffe til betjente?

EU-regler forbyder skurvogne med kaffe til politiet ved grænsen. Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen. Men Detektor kan ved selvsyn afsløre, at det er forkert.

(Foto: KELD NAVNTOFT © (c) Scanpix)

Politiet ved grænsen kan ikke få lov til at varme sig indendørs med en kop kaffe på grund af Schengen-reglerne. Det påstår Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, i hvert fald i et tweet, han skrev i starten af marts.

https://twitter.com/espersendf/status/836885805901746176

DR2-programmet Detektor kørte en tur til grænsen, og her fremgik det med al tydelighed, at Søren Espersens tweet ikke stemmer overens med virkeligheden. Politiet har nemlig en skurvogn, hvor der er mulighed for at få en kop kaffe. Der er altså hverken forbud mod skurvogne eller kaffe ved den dansk-tyske grænse.

Det rykker dog ikke på Søren Espersens opfattelse af sagen. Han bygger sin påstand på en betjent, der har fortalt ham om forholdene ved grænsen.

- Jeg stoler fuldt og fast på min kilde. Jeg har ikke nogen som helst grund til at tro, at han skulle fortælle noget andet end det, der var, siger han til Detektor.

Schengen har intet med skurvogne at gøre

Det danske politi har kontrolleret den sønderjyske grænse siden januar 2016. Ved grænsen er der tre forskellige kontrollerede grænseovergange. Udover den, Detektor har besøgt ved Frøslev, står de danske betjente og hjemmeværnsfolk også ved grænseovergangene ved Padborg og Kruså.

Ved netop Kruså har politiet dog ikke en skurvogn. Men det skyldes ifølge Syd- og Sønderjyllands politi ikke EU-regler. Det skyldes derimod dansk lovgivning, fordi området ved grænseovergangen ved Kruså ligger i et fredet område.

Søren Espersens kilde nævnte heller ikke noget om Schengen, og Søren Espersen indrømmer da også over for Detektor, at det var ham selv, der bragte Schengen-reglerne ind i sagen om skurvogne ved grænsen.

-Schengen gør jo et nummer ud af, at nu skal alle grænser ophæves. Det er et dagligt traume for mig, at der er noget, der hedder Schengen, og at vi ikke får lov til at bevogte vores egne grænser, siger Søren Espersen.

Se med i aften klokken 23 på DR2, hvor Detektor faktatjekker påstande om EU i anledning af 60-års fødselsdagen.