Faktatjek: Foreslår LA at kun danske statsborgere kan få dagpenge?

Karsten Hønge (SF) udlægger et forslag fra Liberal Alliance forkert, fortæller DR's Detektor.

I forbindelse med regeringens udspil til en ny indfødsretsaftale, der vil stramme betingelserne for dansk statsborgerskab, er der opstået en uenighed på det sociale medie Twitter. Den er opstået efter Karsten Hønge (SF) lavede det her tweet:

Mens partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) har delt Karsten Hønges tweet på sin egen Twitter-profil, så er andre kritiske overfor Karsten Hønges ytring. For eksempel skrev Jan E. Jørgensen (V) i en kommentar:

- Det er simpelthen nyt for mig? Hvor og hvornår har de foreslået det?.

Og i en længere udveksling med Karsten Hønge skriver Christina Egelund (LA) blandt andet:

- Det er jo ikke korrekt, og det tror jeg godt at du ved. Du er bedre end det her.

I en artikel på netavisen 180grader.dk beskylder Laura Lindahl (LA) Karsten Hønge for ”bevidst at fordreje” partiets udmelding:

- Karsten Hønges tweet er 100 procent forkert. Og det ved han også godt, skriver hun til netavisen.

Det er forkert, når Karsten Hønge hævder, at Liberal Alliance foreslår, at kun danske statsborgere kan få dagpenge. Det, regeringspartiet faktisk foreslår, er nemlig at skærpe statsborgerskabets selvforsørgelseskrav, så det også omfatter dagpenge.

Det betyder, at dagpenge ikke længere betragtes som selvforsørgelse og at personer, der er på dagpenge, derfor ikke længere kan opnå statsborgerskab.

Liberal Alliances forslag vil dermed gøre det sværere for udlændinge, der har modtaget dagpenge at få statsborgerskab, men det vil ikke forhindre udlændinge, der bor i Danmark, i at få dagpenge.

Karsten Hønge erkender overfor Detektor, at der er forskel på, det han skriver og det Liberal Alliance foreslår, men han fastholder, at resultatet bliver det samme:

- Jeg kan godt se, at der er forskel. Men resultatet bliver jo det samme, siger han.

Er der ikke forskel på at sige, at udlændinge, der er på dagpenge ikke kan få statsborgerskab og på at sige, at udlændinge ikke kan få dagpenge?

- Det er jo ikke helt det samme, det er jeg med på. Men det er i retningen af det samme. Du vil jo nok ikke modtage dagpenge, hvis du ved at det betyder, at du ikke kan blive statsborger. Der er nogen, der vil afholde sig fra at modtage dagpenge, når de ved, at de ikke kan få statsborgerskab. Men jeg er da med på, at der forskel på det.

Hvis du er med på, at der forskel på om et parti mener det ene eller det andet, burde du så ikke rette eller slette dit tweet?

- Jo, det kunne jeg egentlig godt. Men jeg har faktisk ikke fået læst hverken Christina Egelund eller Laura Lindahls svar. Men jeg må da lige overveje, om ikke jeg skal gå ind og rette det. Det kan jeg ikke afvise. Jeg lover dig, at jeg får set på det i dag, sagde Karsten Hønge til Detektor onsdag.

Efter Detektors henvendelse har Karsten Hønge i et nyt tweet erkendt, at der formelt er forskel på hans udlægning og Liberal Alliances faktiske forslag:

Facebook
Twitter