FAKTATJEK: Giver mobiltelefoner kræft?

”Forskning: Mobiltelefoner giver kræft”. Sådan lød overskriften på en artikel, som bliver delt på sociale medier. Men det passer ikke, siger én af forskerne bag studiet.

Naturli’, Danmarks Alternative Sundhedsmagasin, udgav for nylig en artikel med overskriften: ”Forskning: Mobiltelefoner giver kræft”.

Naturli’ skriver blandt andet om forskningen, at ”Dyrene blev udsat for radiofrekvens-stråling, meget lig den, som de fleste mennesker udsættes for hele tiden."

Artiklen er blevet delt over 350 gange på Facebook.

Artiklen bygger på amerikansk forskning, fra the U.S. National Toxicology Program (NTP), en del af the U.S. National Institue of Environmental Health Sciences, som har undersøgt hvordan stråling fra 2G og 3G mobiler påvirker mus og rotter.

Men John Bucher, der er seniorforsker og bidragsyder til studiet, udtaler i en pressemeddelelse om studiet, at de store mængder stråling brugt i studiet ikke kan overføres direkte til de mængder, mennesket udsættes for, når de bruger deres mobil.

Det uddyber han i en mail til Detektor:

- I vores studier fik mus og rotter stråling på hele kroppen – i modsætning til den mere lokale stråling, mennesker udsættes for, når de holder deres mobil. Derudover var doserne større og varigheden længere end de doser og den varighed, mennesker udsættes for.

Claus Ekstrøm, der er professor i biostatistik ved Københavns Universitet, har kigget på studiet for Detektor:

- Rotterne er udsat for meget store doser stråling, og derfor kan det ikke sammenlignes med den mængde, mennesker udsættes for via mobiltelefoner. Derudover er det udelukkende hanrotterne – hverken musene eller hunrotterne – der havde en øget forekomst af kræft. Det er ikke nok til at konkludere, at mobiltelefoner giver mennesker kræft, siger han.

Ifølge John Bucher findes der ingen andre undersøgelser af mobiltelefoner og kræft, der har været så omfattende som deres.

Naturli’ har efter Detektors henvendelse rettet overskriften på deres artikel til: ”Forskning: Mobiltelefoner giver hanrotter kræft”. I en mail skriver de:

- Ja, vores overskrift er provokerende, men ikke desto mindre fik hanrotterne kræft.

De uddyber dette med en begrundelse om, at der er behov for andre perspektiver i debatten:

- I modsætning til mange andre medier tager vi ofte fat i emner og belyser udenlandsk forskning og teorier. Vi mener, at der er behov for andre stemmer i debatten, der nogle gange går de gængse holdninger imod.

  • Claus Ekstrøm, professor i biostatistik ved Københavns Universitet

  • Christoffer Johansen, professor og overlæge ved Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse

  • John Bucher, bidragsyder til studiet og seniorfosker ved US National Toxicology Program