FAKTATJEK: Grøn tænketank forplumrer klimadebatten

Ifølge den grønne tænketank Concito er en gåtur den tredje mest forurenende transportform. Men ifølge eksperter – og tænketanken selv – giver tallene ikke mening.

(Foto: © Thomas Borberg, Ritzau Scanpix)

En gåtur udleder mere drivhusgas end mange andre transportformer som f.eks. bil, motorcykel og bus. Det viser en opgørelse i hvert fald fra den grønne tænketank Concito, som er bragt i Berlingske.

Gåturen er faktisk den tredje mest forurenende form for transport – kun overgået af fly og færge, hvis man skal tro grafen i avisen.

(© Berlingske)

Hvis man anvender Concitos beregninger, udleder deltagerne til DHL-stafet samlet 180 ton drivhusgasser. I videoen herunder kan du se Detektor til DHL-stafet.

Detektor har været i kontakt med en række eksperter, der alle fortæller, at sammenligningen er meningsløs og samtidig indeholder fejl.

Vi skal bevæge os

Hvis vi skal holde os sunde, er det nødvendigt, at vi bevæger os. Derfor er det meningsløst at regne en gåtur med i en sammenligning af transportformer, fortæller energi- og transportmedarbejder fra Det Økologiske, Råd Jeppe Juul.

- Vi mennesker har brug for at bruge vores krop. Vi har brug for at bruge energi, og vi har brug for mad i det hele taget. Så det er ikke meningsfyldt at stille en gåtur og cykeltur op på linje med andre transportformer, der primært bruger fossil energi.

Grunden til, at det ifølge Concito forurener at gå, er, at det kræver energi. Og energien kommer fra fødevarer, som belaster klimaet, når de bliver produceret og transporteret.

- Vores energi kommer fra mad, og den mad, vi spiser, kan blive produceret på en mere eller mindre klimavenlig måde. Så er det selvfølgelig værd at overveje, hvad man spiser. Men det er meningsløst at sige, at det at gå eller cykle er en særlig forurenende transportform.

Misvisende sammenligning

Der er desuden problemer med tallene i sammenligningen. Concito har medregnet en lang række udledninger ved gåturen - blandt andet udledningen fra dyr, fremstillingen af foder til dyrene, den samlede transport og den efterfølgende tilberedning af maden.

Ved de andre transportformer har Concito dog kun medregnet den direkte udledning ved f.eks. bilkørsel. Og så længe man ikke udregner forureningen ens på tværs af de forskellige transportformer, bliver sammenligningen skæv, fortæller Jeppe Juul.

- Hvis man skal lave en rimelig sammenligning, skal man selvfølgelig tage det hele med på begge sider. Og det har man ikke gjort her. Det er det, der giver den grundlæggende skævhed i tallene, siger han.

Jeppe Juul påpeger desuden, at Concitos opgørelse risikerer at skade klimadebatten.

- Kommunikationen er med til at skabe forvirring. Og hvis der bliver forvirring, tænker folk måske, at det er ligegyldigt, om jeg går, cykler eller tager bilen, fordi det hele er lige skidt. Det er jo ikke meningsfuld kommunikation, når vi skal have lavet en forandring, der bringer os tættere på at nå de mål, vi har for klimaet.

Den grønne tænketank Concito, som står bag tallene, erkender over for Detektor, at deres sammenligning af transportformer er problematisk.

- Det er en skrupforvirrende beregning, hvor der er en masse faktorer, der ikke er regnet med. Den skulle ikke have været publiceret på den måde. Sammenligningen giver ikke nogen mening, fortæller programleder i Concito Michael Minter.

- Der skal selvfølgelig regnes ens på alle faktorer, før det giver mening.

Berlingskes chefredaktør Tom Jensen ærgrer sig over, at beregningen endte i avisen.

- Den bliver egentlig nok lidt skævt præsenteret. For man kan jo ikke sammenligne det at gå med at køre bil uden at få nogle andre oplysninger ind i ligningen, siger han og tilføjer, at sammenligningen formentlig ikke burde have været publiceret.

Du kan se hele indslaget her.

Hvilke eksperter har vi talt med?

Jeppe Juul, Energi- og transportmedarbejder hos Det Økologiske Råd

Jannick Schmidt, Lektor på Det Danske Center for Miljøvurdering, Aalborg Universitet

Harry Lahrmann, Lektor på det Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet

Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver i Concito

Michael Minter, programleder i Concito

Hvilke rapporter har vi kigget i?

Schmidt J (2010). FORWAST: Documentation of the data consolidation, calibration, and scenario parameterisation. Deliverable 6 1 of the EU FP6 project FORWAST. http://forwast.brgm.fr/ http://lca-net.com/p/203