FAKTATJEK: Har vi kun 80 år tilbage på jorden?

Verdensnaturfonden fortæller til TV 2, at vi kun har 80 år tilbage. Sludder og vrøvl, siger eksperter.

(Foto: © Jens Christian Top, Ritzau Scanpix)

Generalsekretær i Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg, siger i et interview i Go' Aften Danmark på TV2, at vi har cirka 80 år tilbage på kloden, hvis vi fortsætter med at udnytte jordens ressourcer i samme fart som nu.

Det giver ikke mening at bruge nuværende tal til at forudsige fremtiden på den måde, siger Jørgen Bo Larsen, professor i skov, natur og biomasse på Københavns Universitet.

- Det er noget sludder. Når man direkte siger, at vi kun har 80 år tilbage, er det selvfølgelig en skræmmesituation, og det er ikke realistisk. Dommedagsprofetier er set før, men de holder som regel ikke. Det skyldes blandt andet, at mennesket har en enorm evne til at tænke og opfinde nyt.

Jørgen Bo Larsen anerkender, at klimaforandringerne giver massive udfordringer, men pointerer samtidig, at der findes eksempler på, at vi kan tilpasse os.

Professor i agroøkologi på Aarhus Universitet, Jørgen Eivind Olesen, anerkender også, at vi står overfor store problemer, men bekræfter samtidig, at formlen ikke giver menig.

- Det er noget vrøvl at sige 80 år, for der er et stort potentiale for teknologiske løsninger på vores udfordringer. Udpining af landbrugsjord imødegås af forbedret dyrkning, som mange steder gør jorden mere frugtbar, og overfiskeri opvejes af en stigning i akvakultur på land, hvor der findes mange bæredygtige løsninger.

Generalsekretær i Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg, har fået forelagt kritikken fra eksperterne. Han anerkender, at det er et urealistisk scenarie, at vi ikke er her om 80 år.

- I det syv minutter lange interview forklarer jeg også, hvorfor de 80 år er en teoretisk beregning. Der er derfor stadig grund til optimisme om jordens fremtidige ressourcer, så forskerne og WWF (Verdensnaturfonden, red.) er helt enige.

Se hele programmet her.

Hvem har vi talt med?

Jørgen E. Olesen, professor i klimaforandringer og agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Jørgen Bo Larsen, professor i skov, natur og biomasse ved Københavns Universitet.

Jens Hesselbjerg Christensen, professor i is og klima ved Københavns Universitet.