FAKTATJEK: Holder forældre ferie, mens deres børn er i institution?

Eksperter kritiserer undersøgelse, som siger, at forældre holder sommerferie uden deres børn.

(Foto: © søren bidstrup, (arkivfoto) Scanpix)

”Mor og far har sommerferie: Alligevel bliver børn sendt i daginstitution” skrev dr.dk i midten af sommerferien på baggrund af en undersøgelse, som DR Midt & Vest har foretaget blandt 1.377 ud af landets 3.665 daginstitutioner.

Rasende forældre

Undersøgelsen har skabt stor debat på de sociale medier, hvor mange vrede forældre er gået til tasterne.

- Hvad sker der?! Hvorfor får de børn? Hvis de ikke gider at være sammen med dem? Børn har ligeså meget brug for ferie som voksne, sådan lyder en af de mange undrende og vrede kommentarer på DR Nyheders facebookside.

Detektor har talt med flere eksperter, som kritiserer undersøgelsen bag, fordi den slet ikke undersøger, hvor mange børn, der rent faktisk er i institution, mens forældrene holder ferie.

- Man har strammet historien en del i forhold til det her med ferie, fordi vi får dybest set ikke rigtig noget billede af, hvor mange børn det drejer sig om. Og i virkeligheden burde man måske fokusere mere på de børn, det faktisk drejer sig om, siger Morten Frederiksen, lektor i sociologi ved Aalborg Universitet.

1377 institutioner har svaret DR på "Hvor stor en andel af børnene skønner du, der ikke holder sommerferie fra din daginstitution". Halvdelen af institutionerne (51 procent) vurderer, at der er nogen børn, der ikke holder sommerferie. Men undersøgelsen giver ikke svar på, hvor mange børn, det drejer sig om.

- Man har lavet nogle metodiske greb, der fører til, at vi kan få noget moralsk panik, men vi får ikke afdækket det, der er interessant at vide. Nemlig hvor mange børn, det drejer sig om, siger Morten Frederiksen.

Det vides ikke, hvor mange børn der ikke holder sommerferie

De institutionerne, som oplever, at et eller flere børn ikke holder sommerferie, har også vurderet, hvorfor børnene ikke holder sommerferie.

55 procent vurderer, at det blandt andet skyldes, at forældrene er på arbejde i ferien. 36 procent vurderer, at det blandt andet skyldes, at forældrene gerne vil holde ferie alene.

- Det, som undersøgelsen fortæller os, er, at der er nogen børn, som ikke holder sommerferie. Vi ved bare ikke hvor mange, siger Morten Frederiksen.

Morten Stamm Mikkelsen, redaktionschef hos DR Midt & Vest, er enig i, at historien kunne have været mere klar:

- Vi er enige i, at det ville have gjort historien mere klar, hvis tallene i artiklerne var faktiske. Selvom det kun handler om en mindre gruppe børn, er det relevant at se nærmere på, hvorfor der overhovedet er børn, der ikke holder ferie, siger Morten Stamm Mikkelsen.

Af de institutioner, der har børn, som ikke har sommerferie, svarer 55 procent, at de mener, det skyldes, at forældrene slet ikke har ferie. Hvorfor vinkler I ikke på det?

- Fordi de forældre har ferie på et andet tidspunkt, og derfor kan børnene også have ferie på andre tidspunkter. Regeringen og eksperterne bekymrer sig om de børn, der slet ikke holder ferie.

Hvis I gerne vil sætte fokus på lige netop børn, der bliver sendt i institution, imens forældrene holder ferie, hvorfor har I så ikke spurgt specifikt til, hvor mange børn det drejer sig om?

- Det er rigtigt, at det i artiklerne bliver uklart, hvor mange børn det præcis handler om. Det burde have været tydeligere, for det er en relevant historie, selvom det handler om en mindre gruppe børn.

Hvem har vi talt med?

Morten Frederiksen, lektor i sociologi ved Aalborg Universitet

Troels Bøggild, PhD i statskundskab ved Aarhus Universitet

Morten Stamm Mikkelsen, redaktionschef ved DR Midt & Vest