Dagbladet Politiken skriver 26. august artiklen ’Boligeksperter afblæser frygten for boligbobler i de store byer’. I artiklen bruger Politiken tre kilder, der alle er ansat i realkreditinstitutter. Kilderne fastslår her, at der ikke er udsyn til en ny boligboble i de store byer.

Mira Lie Nielsen, der er bolig- og formueøkonom i Nykredit, udtaler bl.a. i artiklen:

- Risikoen for en bobleopbygning på det københavnske boligmarked eller andre steder må siges at være blevet udslettet i 2018, siger hun.

Derudover bruger Politiken kilder, der er ansat i Nordea Kredit og Realkredit Danmark, som også er nogle af Danmarks største realkreditinstitutter.

Hvis man kun bruger kilder, der er ansat i realkreditinstitutter, er det et problem. Det mener Jens Lunde, der er lektor emeritus i finansiering på Copenhagen Business School.

Han mener, at det er som at lade ræven vogte gæs, når man udelukkende bruger kilder fra bankverdenen.

- Jeg tror ikke, man har ansat de mange cheføkonomer for at lave uafhængige økonomiske analyser i de finansielle institutioner, men for at lave en slags reklame, siger han.

Afblæse boligbobler
Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter, mener ikke, at man kan afblæse en boligboble, når der ikke har været nogen.

- Det er lidt morsomt at afblæse en boligboble, når der ikke har været nogen på det danske boligmarked, siger han.

Så boligeksperterne har ret i, at der ikke er nogen boligboble?

- Boligeksperterne har jo ret i, at der ikke er nogen boligboble, men de har ikke ret i, at den er afblæst, fordi man har strammet til over for boligmarkedet. Jeg vil blot understrege, at vi ikke er i nærheden af en situation, som den, vi oplevede under boligboblen i 2005 og 2006, siger Curt Liliegreen.

Efter Detektor henvender sig til Politiken, ændrer de rubrikken fra ’Boligeksperter afblæser frygten for boligbobler i de store byer’ til ’Stramning af regler for boliglån presser kunder over i sikre lån’.

- Vores rubrik på vores site har været for stram, og den har ikke haft præcis det sigte, som vi ville undersøge i artiklen, siger hun.

Se interviewet med chefredaktør Anne Mette Svane, hvor hun svarer på, om det er et problem, at Politiken udelukkende bruger kilder fra bankerne nedenunder.

Hvilke eksperter har vi talt med?

Til citat

- Curt Liliegreen, direktør, Boligøkonomisk Videncenter

- Jens Lunde, lektor emeritus i finansiering, Copenhagen Business School

- Anne Mette Svane, chefredaktør, Politiken

Til baggrund

- Ismir Mulalic, Senior Fellow hos Kraks Fond Byforskning

- Ib Ravn, lektor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse

Hvilke rapporter har vi kigget i?

- Nationalbankens halvårsrapport fra 2018.

- Statistikbanken: grafer over procentstigninger på boligmarkedet.

- Den Internationale Valutafonds vurdering af den økonomiske situation i Danmark fra 2018.