Faktatjek: Kan økologi brødføde hele verden?

Økologi kan brødføde hele verden. Så klar er meldingen fra Enhedslistens Maria Gjerding. Men hvis det skal lade sig gøre, er der væsentlige forudsætninger, som først skal falde på plads, fortæller DR2-programmet Detektor.

(Foto: ASGER LADEFOGED © (c) Scanpix)

Det er en myte, at økologi ikke kan forsyne alle mennesker i verden med mad, kunne man forstå på Enhedslistens miljø- og klimaordfører Maria Gjerding, da hun i oktober gæstede DR2-programmet Debatten:

- Hvis vi nu kunne stå sammen, og sige vi har en fælles vision om, at dansk landbrug skal være 100 procent økologi. Også fordi vi ved, at økologi kan brødføde hele verden. Tale den myte ned, der eksisterer om, at det kan man ikke. Få den helt af vejen, og sige at det står vi sammen om." og hun tilføjer adspurgt af værten, at det er bevist i utallige studier, at de økologiske produktionsmetoder vi har i dag i dette herrens år kan brødføde hele verden.

Men økologi kan kun mætte alle verdens munde, hvis flere forudsætninger opfyldes. Det fortæller flere førende eksperter til DR2-programmet Detektor:

- Økologi vil kun kunne brødføde hele verden, hvis forbrugernes vaner samtidig ændres betydeligt. Det betyder hovedsageligt væsentligt mindre kødforbrug og madspild, ifølge Tommy Dalgaard, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Tommy Dalgaard forklarer, at årsagen til at forbrugernes madvaner skal ændres er, at udbyttet fra økologiske marker primært i den vestlige verden er mindre end udbyttet fra de konventionelle marker. Derfor er der nogle væsentlige forudsætninger, der skal skal opfyldes, for at gøre op med det mindre udbytte.

Tre væsentlige forudsætninger

Andreas de Neergaard, professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet opremser tre markante forbehold til påstanden om, at økologi kan brødføde hele verden.

- For det første kan man sige, at cirka 25 procent af vores fødevarer ender som madspild." Fjerner man dette madspild, er man på vej til at kunne producere den samme mængde næring økologisk.

Men det er ikke kun madspildet, der skal ændres på. Hvis man skærer ned på kødforbruget, kan man bruge det areal man i dag dyrker foder til dyr på, til at dyrke mad til mennesker:

- Vi bruger tre-fjerdedele af vores landbrugsareal på at producere animalske produkter såsom kød, æg og mælk – og kun en fjerdedel på planteproduktionen. Ved at reducere kødforbruget globalt kan man frigøre enorme arealer og mængder foder, forklarer Andreas De Neergaard.

Samtidig skal hele landbrugsproduktionen lægges om:

- Der er sket en enorm specialisering inden for landbrugsproduktionen. For eksempel i Danmark har man alle husdyrene overvejende i Jylland og Fyn og kornet i Østjylland og på Sjælland. Hvis man skal have lavet det økologisk, er man nødt til at få integreret sin husdyrproduktion og planteproduktion, siger Andreas de Neergaard.

Kan forbedre global adgang til mad

Der er dog ikke kun udfordringer ved at omlægge det globale landbrug til økologi. Økologiske produktionsmetoder kan have fordele for de fattigste regioner i verden, og faktisk gøre høsten større end ved de konventionelle metoder:

- Det er jo sådan globalt, at cirka halvdelen af de fødevarer, vi laver, bliver produceret af småbønder. Der er stærk dokumentation for, at for mange småbønder er den økologiske produktion nemmere, sikrere og en mere økonomisk bæredygtig vej til at øge de her udbytter, siger Andreas De Neergaard.

Maria Gjerding med ny myte?

DR2 programmet Detektor har spurgt Maria Gjerding, om hun i virkeligheden er med til at skabe en ny myte om, at økologi kan brødføde verden i dag, når hun ikke nævner, at det kræver væsentlige ændringer i fødevaresystemet.

- Vi kan med de økologiske produktionsmetoder producere mad nok, men jeg vil meget gerne præcisere, at det er en meget stor omlægning, og at vi skal især kigge på den globale ulighed, der placerer velstanden ved nogle ganske få, og som gør at rigtig mange lever i fattigdom. Men også at FN peger på, at netop omlægning til økologi er vejen til at udrydde sult, siger Maria Gjerding.

Så man kan sige, ja - økologi kan brødføde hele verden, hvis verden ser anderledes ud, end den gør i dag, i dette herrens år?

- Der synes jeg, at det er vigtigt at nuancere og være meget skarp, og sige både det økologiske og konventionelle kunne i princippet brødføde verden, hvis vi lavede en masse ting om, siger Maria Gjerding.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk