Faktatjek: Kommer der flere job fordi flere står til rådighed?

Økonomerne er ikke enige om, hvorvidt der automatisk kommer flere job, når flere står til rådighed på arbejdsmarkedet. DR2's Detektor har set på uenigheden.

DR2's Detektor har før set på sammenhængen mellem antallet af personer, der står til rådighed på arbejdsmarkedet og antallet af job.

Det skaber automatisk flere jobs, når flere danskere står til rådighed på arbejdsmarkedet, lød det i morges fra Liberal Alliances Joachim B. Olsen, da han diskuterede konsekvenserne af dagpengereformen med Enhedslistens Søren Egge Rasmussen i DR2 Morgen.

- Når man øger udbuddet af arbejdskraft, så øger man også antallet af beskæftigede. Der er simpelthen flere mennesker i arbejde end ellers. Det er ikke sådan, at der kun er et bestemt antal jobs i en økonomi. Antallet af jobs er også kædet sammen med, hvor mange der stiller deres arbejdskraft til rådighed. Og når der er flere, der stiller deres arbejdskraft til rådighed, så bliver der også flere jobs, lød det fra Joachim B. Olsen.

Søren Egge Rasmussen var dog ikke enig.

- Det er noget sludder, lød svaret.

Groft sagt handler uenigheden om, hvorvidt en stigning i antallet af danskere, som er parate til at tage et job, det såkaldte arbejdsudbud, skaber flere arbejdspladser. Et spørgsmål som DR2's Detektor tidligere har set på. Se indslaget øverst i artiklen.

Egge: Det minder om religion

Søren Egge Rasmussen fastholder over for Detektor, at påstanden om, at der findes en sammenhæng mellem udbud af arbejdskraft og beskæftigelse, er noget sludder.

- Jeg forholder mig til virkeligheden, og jeg mener ikke, at den teori passer på virkeligheden. Det kan godt være, Finansministeriet har en anden overbevisning, men det er efter min mening virkelighedsfjernt. De sidder med deres regneark, og det har jeg ikke meget tilovers for, siger han og tilføjer:

- Jeg mener, det er en trosspørgsmål. Økonomi er ikke en videnskab, det er mere religion.

Joachim B. Olsen: Teorien er baseret på virkeligheden

Joachim B. Olsen mener modsat Søren Egge Rasmussen ikke, at man kan sige, at sammenhængen mellem udbud af arbejdskraft og og beskæftigelse blot er et spørgsmål om tro.

- Teori er jo ikke bare noget man opfinder. Det er noget man baserer på virkeligheden. Og man har jo lavet observationer, der viser den her sammenhæng. Og vi har lavet reformer, hvor vi øger arbejdsudbuddet, og hvor beskæftigelsen efterfølgende stiger, siger han.

Joachim B. Olsen tilføjer dog, at årsagssammenhængen går begge veje.

- Øget udbud af arbejdskraft skaber flere jobs, men flere job skaber selvfølgelig også øget udbud af arbejdskraft. Det er klart, at det går begge veje, siger han.

Se klip fra debatten mellem de to politikere: