Faktatjek: Lever kun 15 procent af verdens befolkning i et demokrati?

Ifølge Naser Khader (K), er det kun 15 procent af verdens befolkning, som lever i et demokrati. Andelen afhænger dog i høj grad af, hvordan man definerer demokrati.

I de opgørelser, Detektor har kigget på, lever mellem 9 og 61 procent af verdens befolkning i et demokrati. (Foto: ASGER LADEFOGED © (c) Scanpix)

De Konservatives Naser Khader mener, at det er i Danmarks interesse at udbrede demokrati. Men i øjeblikket er der ifølge ordføreren for få rigtige demokratier.

- Vi rigtige demokrater udgør kun 15 procent af verdens befolkning. Vi er faktisk i mindretal, lød det i Debatten i sidste uge.

Men det kommer helt an på, hvordan man definerer demokrati. I de opgørelser, Detektor har kigget på, lever mellem 9 og 61 procent af verdens befolkning i et demokrati.

Pressefrihed og ikke demokrati

Naser Khader fortæller, at han har de 15 procent fra en kronik i Jyllands Posten, som henter tallet fra en opgørelse over landes pressefrihed fra den amerikanske organisation Freedom House. Men man kan ikke nødvendigvis sætte lighedstegn mellem demokrati og pressefrihed, fortæller professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet Sven-Erik Skaaning.

- Man kan godt argumentere for, at pressefrihed er en vigtig del af et demokrati, men det er jo ikke hele demokratiet, fordi der er noget vigtigt, som man mangler. Det er jo også, hvorvidt der er frie og fair valg, som jo måske nærmest er kernen af demokratiet, siger han til Detektor.

Lande som Italien og Grækenland har ifølge opgørelsen kun delvist fri presse - og de tæller derfor ikke med som demokratier i den opgørelse Naser Khaders henviser til.

Forskellige opgørelser

Der findes flere organisationer, der forsøger at måle demokratiets tilstand verden over ud fra forskellige parametre.

Én af opgørelserne stammer også fra Freedom House, hvor man vurderer borgernes samlede frihed ud fra deres politiske- og civile rettigheder - eksempelvis ytringsfrihed, lighed, valgproces og retssikkerhed. Freedom House når frem til, at 40 procent af verdens befolkning i 2016 kan kategoriseres som frie, 24 procent som delvist frie og 36 procent som ufrie.

Freedom House laver også en opgørelse, hvor landenes grad af demokrati vurderes ud fra en mindre streng definition– såkaldt elektoralt demokrati. Og ifølge Freedom House lever cirka 61 procent af verdens befolkning i et elektoralt demokrati.

-Man kan sige, at det elektorale demokrati er en meget skrabet udgave af en forståelse af demokrati, hvor det kun handler om, at oppositionen har mulighed for at vinde et valg, siger Sven-Erik Skaaning og tilføjer:

- Men der nok mange, som vil stille spørgsmålstegn ved, at det ikke er nok til at have en fuld forståelse af demokrati. De vil måske sige, at et demokrati også kræver, at vi har borgerrettigheder såsom ytringsfrihed og forsamlingsfrihed og måske også en velfungerende retsstat, før vi får et ordentligt demokrati.

Streng definition af demokrati

En anden organisation, der forsøger at tage temperaturen på demokratiet, er The Economist Intelligence Unit. De rangerer landene inden for fire forskellige kategorier: Fulde demokratier, mangelfulde demokratier, hybrid-regimer og autioritære regimer.

Hvis man bruger denne definition, er det kun ni procent af verdens befolkning, som i følge opgørelsen lever i et fuldt demokrati. Det er blandt andet lande som Norge, Danmark, Storbritannien og USA. Lande som Frankrig, Belgien, Japan og Indien bliver derimod defineret som mangelfulde demokratier.

- Der er to grundlæggende muligheder for, hvorfor det varierer så meget, som det gør. På den ene side så kan det være fordi, de har meget forskellige opfattelser af, hvad demokrati egentligt er. Så det afhænger simpelthen af, hvilke briller man har på, når man laver de her undersøgelser, siger Sven-Erik Skaaning og understreger, at der også er stor variation i kvaliteten og metoden i de forskellige opgørelser.

Naser Khader står fast

Detektor har spurgt Naser Khader, hvorfor han siger at 15 procent af verdens befolkning lever i et demokrati, når den undersøgelse, han henviser til, handler om pressefrihed.

-Det allervigtigste i et demokrati er ytringsfrihed, trykkefrihed og fri presse. Lande, der ikke har det, er ikke rigtige demokratier (fx. Tyrkiet og Rusland). Vi er max 15% globalt, der betingelsesløst har de privilegier - et meget lille mindretal, skriver han til Detektor.

Se mere om faktatjekket i aften i Detektor klokken 21 på DR2.

FacebookTwitter