Faktatjek: Ligger Muhammed på 31. pladsen over populære drengenavne i Danmark?

Kristeligt Dagblad skriver, at Muhammed ligger på en 31. plads over populære drengenavne. Det har skabt røre, da navnet ikke engang er at finde på Danmarks Statistiks top 50.

(© (arkivfoto) Scanpix)

Flere medier og politikeren Martin Henriksen (DF) deler fortællingen om, at navnet Muhammed ligger på en 31. plads på listen over navne til nyfødte drenge i Danmark.

Påstanden stammer fra en artikel i Kristeligt Dagblad, der beskriver, at drengenavnet er populært som aldrig før i Europa. Avisen skriver, at det er det mest populære navn til spædbørn i England og Wales, og der står videre:

- Lidt mere beskeden er navnets fremgang blandt nyfødte i Danmark, hvor det er gået fra 40. pladsen i 2015 til 31. pladsen i første halvår af 2017.

Drengenavnet Muhammed er umiddelbart slet ikke at finde på Danmarks Statistiks liste over de 50 mest populære drengenavne til nyfødte. Men der er mange forskellige variationer af navnet Muhammed, og hvis man kombinerer disse, så vil listen ændre sig, forklarer Dorthe Larsen, der er afdelingsleder hos Danmarks Statistik:

- I Danmarks Statistik skelner vi i navnestatistikken mellem fornavnet Mohammed og Muhammed, begge navne kan have andre endelser, som vi ikke skelner mellem. Disse to fornavne var i 2016 hhv. nummer 81 og 58 på Top 100-navnelisten. Hvis man alligevel lægger disse to navne, plus diverse endelser, sammen kommer de op på 31. pladsen. På 2015-listen rakte de to navne tilsammen til en 40. plads.

Hos Danmarks Statistik foretager man dog ikke denne sammenlægning, men ser Mohammed og Muhammed, som to forskellige navne:

- Når vi laver top-50 listen, så grupperer vi for eksempel Jakob og Jacob til ét navn. Fornavnene Mohammed og Muhammed ser vi som to navne ligesom for eksempel Palle og Pelle.

Den samme pointe gør sig gældende i England og Wales, hvor det er Office for National Statistics (ONS), der laver navneopgørelsen.

Her ligger navnet Muhammad på en 8. plads på en top 100 over populære babynavne til drenge. På 31. pladsen ligger Mohammed og på 68. pladsen ligger en helt tredje version, Mohammad. Lægger man disse tre navne sammen, overgår de navnet Oliver, der ellers ligger på 1. pladsen, som det mest almindelige engelske og walisiske drengenavn i 2016.

Men den sammenlægning kan man ikke udenvidere foretage. En talsmand fra ONS har tidligere udtalt til den engelske avis Independent, at de, ligesom Danmarks Statistik, skelner mellem de forskellige udgaver af navnet, fordi de heller ikke lægger variationer af andre navne sammen:

- For at man kan lave en fair sammenligning, skal alle navne enten behandles adskilt, eller også skal alle navne på listen kombineres med navne, der har en lignende stavemåde. Hvis sidstnævnte tilgang benyttes, ville listen se noget anderledes ud, sagde talsmanden til Independent.

ONS har over for Detektor bekræftet, at denne udmelding stadig er gældende.

Detektor har spurgt Kristeligt Dagblad, hvorfor de lægger de forskellige variationer af drengenavnet Muhammed sammen, når hverken Danmarks Statistik eller den engelske statistikbank bruger den praksis. Udlandsredaktør Kerrin Linde skriver:

- Uanset, hvordan navnet staves, er det et navn, der kun bruges af medborgere med muslimsk kultur- eller religionsbaggrund, og derfor ændrer en forskellig stavemåde intet ved pointen i Kristeligt Dagblads og andre mediers historier om navnets popularitet som indikator for medborgergruppen med muslimsk kultur- eller religionsbaggrund. Hvilket de nuancerede kilder både i denne og vores tidligere historier om selvsamme emne også bekræfter.

Kristeligt Dagblad forholder sig dermed ikke til, at statistikbankerne ikke har grupperet andre navne med forskellige variationer, og de angivne placeringer på listerne, derfor ikke nødvendigvis er retvisende.

Martin Henriksen (DF) siger følgende:

- Jeg har ikke noget problem med at viderebringe de omtalte oplysninger. Det er naturligvis helt i orden at nuancerer oplysningerne, men det ændrer ikke på at oplysningerne er med til at give et korrekt billede af en meget alvorlig situation, nemlig det faktum at Danmark og Europa gradvist bliver mere og mere muslimsk.

Hvem har vi talt med?

Dorte Larsen, Afdelingsleder, Danmarks Statistik

Helena Hird, talsperson, Office for National Statistics (ONS), England

Hvilke rapporter har vi brugt?

Navne til Nyfødte, opgørelse fra Danmarks Statistik

Baby Names Statistics Boys 2016, opgørelse fra Office for National Statistics(ONS)

Artiklen er opdateret med svar fra Martin Henriksen, som redaktionen modtog efter deadline.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter