Faktatjek: Mette Frederiksen på turne med misvisende anekdote

På sin Danmarksturne forud for kommunalvalget fortalte Socialdemokratiets formand en konkret historie om, hvor galt det står til på ældreområdet i en bestemt kommune. Men historien holder ikke, afslører Detektor.

Socialdemokratiet har allerede nu sendt det tunge skyts af sted i jagten på stemmer til efterårets kommunalvalg. På sin danmarksturné rundt i landet fortalte formanden for partiet, Mette Frederiksen, en anekdote om, hvor skidt det står til på ældreområdet ude i kommunerne:

- Jeg hørte om en kommune, hvor man var blevet bedt om at spare på ældreområdet – igen (…) Det éneste forslag, de kunne finde frem, det er: Dem, der ikke selv kan komme ud af sengen, kun skal ud af sengen én gang om dagen nu, sagde Mette Frederiksen i sidste uge.

Men den historie holder ikke til et faktatjek. Det fortæller DR2-programmet Detektor. Det er nemlig ikke det eneste spareforslag, som der er blevet fremlagt i den pågældende kommune. Og forslaget er ikke engang prioriteret.

Fem forskellige forslag

Da Detektor indleder sin undersøgelse, vil Socialdemokratiets presseafdeling i første omgang ikke oplyse, hvilken kommune Mette Frederiksens eksempel stammer fra. Men Detektors research viser, at formandens historie passer til Vordingborg Kommune.

Socialudvalget i Vordingborg kommune har nemlig fremlagt et forslag om, at der kan spares i kommunen ved, at de ældre ikke længere skal hjælpes ud af sengen mere end én gang om dagen. Men forslaget er ikke det eneste, som Mette Frederiksen påstår. Faktisk har kommunen fremlagt hele fem forslag, der omhandler helt andre ting såsom mindre rengøring og nedsættelse af sygefravær.

Samtidig er to af forslagene markeret med en stjerne, og er dem, som socialudvalget har prioriteret. Mette Frederiksens forslag er ikke et af de to.

- De sender to prioriterede forslag frem. Det ene vedrører reduktion af serviceniveauet for rengøring, og det andet vedrører reduktion af sygefraværet hos personalet. Så det er i højere grad de to forslag med reduceret rengøring og reduceret sygefravær, som socialudvalget sender videre i processen, siger Eli Nørgaard, projektchef i det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd

Detektor har også været i kontakt med kommunaldirektør i Vordingborg kommune, Lau Svendsen-Tune, der bekræfter, at der er fremlagt fem forskellige forslag.

S: Det er et ægte forslag

Mette Frederiksen har ikke haft tid til at svare på Detektors spørgsmål, men har i stedet henvist til Socialdemokratiets kommunalordfører, Magnus Heunicke.

Magnus Heunicke medgiver, at der findes andre forslag end blot det ene, som Mette Frederiksen taler om, men han mener ikke, at der er tale om fem reelle forslag på listen i Vordingborg Kommunes sparekatalog:

- Det er ét af de forslag, de lægger frem. Der er et til, som handler om at man skal skære helt ned på rengøringen, som de ikke håber bliver til noget. I substansen var der to forslag, mener Magnus Heunicke.

Han håber samtidig ikke, at forslaget bliver til virkelighed:

- Jeg står her med deres referat fra Socialudvalgets møde, hvor de ligger spareforslag, og her står det sort på hvidt, de håber ikke det bliver vedtaget, for de har ryggen mod muren, Men de foreslår, at man dropper det med, at man bliver flyttet fra sengen til stolen 2-3 gange om dagen, og kun så 1 gang i døgnet, og de skriver endda, at det vil få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for de ældre. Det er et fuldstændig reelt forslag.

- Jeg håber ikke det bliver til virkelighed, det håber jeg ikke de andre forslag gør, siger Heunicke.

Magnus Heunicke var efterfølgende ude og kommentere på interviewet på sin Twitter-profil, hvor han karakteriserer sin egen præstation som 'ringe og underskudsagtig'.

Du kan se Vordingborg kommunes fem besparelsesforslag her, under bilag 2.1 i referatet.

Du kan se mere om faktatjekket i Detektor på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk